- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stejt department tajno upozorio Kongres SAD na posledice proglašenja Rusije „sponzorom terorizma“

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMZgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
Pratite nas
Stejt department je tajno upozorio Kongres SAD na probleme do kojih bi dovelo proglašenje Rusije „zemljom – sponzorom terorizma“, piše list „Politiko“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Brojni izvori, upoznati s tokom razgovora, saopštili su da su činovnici diplomatskog resora poslednjih dana izložili u kancelarijama Kongresa ozbiljne probleme u vezi sa tom zakonodavnom inicijativom“, navodi list.
Prema navodima „Politika“, u slučaju da SAD proglase Rusiju „sponzorom terorizma“, u opasnosti će se naći multilateralni sporazumi iz Istanbula o ukidanju ograničenja isporuke ruskih proizvoda i saradnje s Rusijom u izvozu ukrajinskog žita.
„Nema garancija da će Rusija poštovati sporazum posle takvog direktnog napada SAD“, prenosi list.
Ovlašćenje za proglašavanje država „sponzorima terorizma“ pripada Stejt departmentu, ali je Senat SAD ipak ranije usvojio rezoluciju koja poziva na donošenje takve odluke, a Predstavničkom domu je podnet odgovarajući nacrt zakona.
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je ranije izjavila da, u slučaju da Vašington Rusiju proglasi „zemljom – sponzorom terorizma“, SAD mogu da zaborave na odnose među dvema državama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala