- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ruski diplomata o predlogu Tras: Konfiskacija ruske imovine dovešće do nestabilnosti u Britaniji

© AP Photo / Matt DunhamLondon
London - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Pratite nas
Realizacija ideje nove premijerke Velike Britanije Liz Tras o oduzimanju zamrznute ruske imovine, može dovesti do odliva kapitala i nestabilnosti u samom Kraljevstvu, izjavio je u intervjuu Sputnjiku direktor drugog evropskog odeljenja ministarstva inostranih poslova Rusije Sergej Beljajev.

„Trebalo bi uzeti u obzir i nedostatak pravnih osnova za takav korak, koji su već priznali britanski pravnici, kao i pogubne posledice takvih akcija za renome i status Velike Britanije kao međunarodnog finansijskog centra. Očigledno je, da će bilo koje politički motivisane konfiskacije imovine dovesti do povlačenja stranih investitora iz Velike Britanije: ako kradu jedne, gde je onda garancija da tako neće postupati i sa drugima?“, rekao je Beljajev.

Kako je diplomata naveo, slična nepromišljena politika se može preokrenuti na njene inicijatore u vidu socijalnih nemira, masovnih protesta i unutrašnje političke nestabilnosti u samoj Britaniji.
Ranije je Tras izjavila, da britanske vlasti razmatraju mogućnost konfiskacije zamrznute ruske imovine kako bi je predali Ukrajini.
Brojne zemlje, u okviru politike sankcija, donose odluke o zamrzavanju imovine i nekretnina ruskih privrednika. Ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitrij Kuleba ranije je zatražio od zemalja G7 da donesu zakone koji bi im omogućili da konfiskuju rusku imovinu u korist Ukrajine.
Ranije je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin izjavio da je razlog što Velika Britanija ubeđuje Evropu da ratuje protiv Rusije „do poslednjeg Ukrajinca“ navika da živi na račun drugih. On je takođe dodao i da je sunce imperijalizma za Englesku zauvek zašlo.
Nakon početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, zapadne zemlje uvele su brojne sankcije Rusiji. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je to politika obuzdavanja i slabljenja Rusije i dugoročna strategija Zapada. Takođe je istakao da su sankcije nanele ozbiljan udarac celoj svetskoj ekonomiji.
Zgrada Saveta federacije Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
RUSIJA
Ruski senator o konfiskaciji ruske imovine u korist Ukrajine: Pljačka i otimačina svojstvene Londonu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala