- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador o izveštaju IAEA o Zaporoškoj nuklearki: Nazovite stvari pravim imenom

© Sputnik / Braйan Smit / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Pratite nas
Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izrazio je žaljenje što u izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nije navedeno odakle dolaze napadi na Zaporošku nuklearku. On je dodao da je u slučaju incidenta odgovornost na Kijevu i njegovim zapadnim pokroviteljima.

„Sa razumevanjem se odnosimo prema vašoj poziciji direktora međunarodnog regulatornog tela, ali trenutno je izuzetno važno nazvati stvari svojim imenom. Moguće je da ako bi dokument bio posvećen isključivo rezultatima vaše posete nuklearci, vaši zaključci bi mogli biti jasniji i nedvosmisleniji“, istakao je diplomata.

On je rekao da je misija IAEA imala mogućnost da se uveri da jedinu pretnju po nuklearku predstavljaju snage Kijeva, a da unutrašnjih pretnji nema.
Ruski ambasador je istakao da Rusija striktno poštuje principe bezbednosti kada je reč o Zaporoškoj nuklearki i da je misija IAEA imala prilike da se u to lično uveri.
Prema njegovom mišljenju, predlozi o demilitarizaciji nuklearke su neozbiljni.

„Ukoliko demilitarizujemo nuklearku, Ukrajinci će odmah ući na njenu teritoriju. Mi čuvamo stanicu“, rekao je Nebenzja novinarima.

On je objasnio da nuklearka, zapravo, nije militarizovana i da tamo nema opreme. Tamo je prisutno samo fizičko obezbeđenje koje čuva stanicu. Prema njegovim rečima, nema artiljerije, samo kamioni koji dovoze vojna lica.
Nebenzja je takođe tražio od generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija da pojasni kakvu vojnu opremu je video tokom posete nuklearki.

Odgovornost za eventualne incidente na Kijevu i zapadnim pokroviteljima

Nebenzja je naglasio da Rusija poziva rukovodstvo UN i Savet bezbednosti da osude napade ukrajinskih snaga na nuklearku koji se nastavljaju.
Diplomata je objasnio da je radijaciona situacija u nuklearci za sada u granicama normale, ali da je u slučaju incidenta odgovornost na Kijevu i članovima SB UN koji to dozvole.
„Odgovornost je u celini na Kijevu i njegovim zapadnim pokroviteljima i svim ostalim članovima SB, koji do sada nisu skupili hrabrost da nazovu stvari pravim imenom i pozovu Kijev da prekine njegova nepromišljena dejstva protiv nuklearke, koja predstavljaju realnu pretnju međunarodnom miru i bezbednosti“, istakao je Nebenzja.
Ruski predstavnik je istakao da Rusija pozdravlja odluku IAEA da ustanovi stalno prisustvo u nuklearki i da je Moskva spremna da pruži svaku pomoć.
Prema njegovim rečima, Rusiji je potrebno dodatno vreme za proučavanje dokumenta.
Podsetimo, nuklearka je od marta pod kontrolom ruskih snaga, iako funkcionisanje objekta obezbeđuje ukrajinski operater.
Misija IAEA je prošle nedelje posetila nuklearku a danas je objavljen izveštaj.
Zaporoška nuklearka u Energodaru - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
SVET
IAEA objavila izveštaj o Zaporoškoj nuklearki: Obustaviti granatiranje i stvoriti zaštićenu zonu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala