- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

IAEA objavila izveštaj o Zaporoškoj nuklearki: Obustaviti granatiranje i stvoriti zaštićenu zonu

© Sputnik / RIA NovostiZaporoška nuklearka u Energodaru
Zaporoška nuklearka u Energodaru - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Pratite nas
Međunarodna agencija za atomsku energiju, čiji su eksperti nedavno posetili Zaporošku nuklearnu elektranu, objavili su izveštaj u kojem se poziva da se prekine sa granatiranjem nuklearke i da se uspostavi zaštićena zona oko objekta.
Kako se ističe u izveštaju, neophodan je sporazum svih strana o stvaranju zaštićene zone oko nuklearke kako bi se izbegla oštećenja objekta.
„Međunarodna agencija za nuklearnu energiju preporučuje da se odmah prekine sa granatiranjem nuklearke i okoline da bi se izbegla dalja šteta i da bi se osigurala bezbednost za zaposlene i fizički integritet objekta u cilju bezbednog i pouzdanog funkcionisanja“, navodi se u izveštaju.
Iako projektili koji se ispaljuju nisu doveli do vanredne situacije, granatiranje neprekidno ugrožava nuklearnu bezbednost, uz potencijalni uticaj na kritične funkcije nuklearke što može da ima i radiološke posledice, ističe se u dokumentu.
U izveštaju se naglašava da je potrebno obustaviti sva ratna dejstva koja mogu da utiču na sistem snabdevanja strujom.

"Nekoliko puta je u potpunosti ili delimično dolazilo do prekida snabdevanja strujom izvan nuklearke usled ratnih dejstava u toj oblasti. Agencija sugeriše da se bek-ap sistem snabdevanja izvan objekta obnovi u skladu sa projektom i da bude uvek dostupan, kao i da budu obustavljena sva ratna dejstva koja mogu da utiču na snabdevanje", navedeno je u izveštaju.

Agencija, takođe, smatra da je neophodno da se osigura pouzdana komunikacija između nuklearke i svih spoljnih organizacija.
„Od početka konflikta uočava se odsustvo kanala veze. Taj suštinski nedostatak samo pogoršava postojeće probleme kada je reč o podršci bezbednom i pouzdanom funkcionisanju nuklearke uz postojeći nadzor i osiguravanju efikasnog režima reagovanja na bilo koji događaj u oblasti nuklearne bezbednosti na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou“, ističe IAEA.
Zbog toga se ukazuje na potrebu da se osiguraju pouzdani i rezervni kanali veze, uključujući internet i satelitske veze, sa svim spoljnim organizacijama.
Agencija navodi i da granatiranje nuklearke može da dovede do oštećenja važne opreme i neograničene emisije radioaktivnih supstanci i zbog toga treba izbegavati granatiranje koje dovodi u opasnost bezbednost nuklearke.
Eksperti agencije su, inače, registrovali oštećenja na nuklearki, uključujući deo za čuvanje radioaktivnog otpada i novog nuklearnog goriva.
U izveštaju se još ističe da zainteresovane strane treba da preuzmu odgovornost i daju doprinos osiguravanju efikasnih lanaca isporuke u cilju nuklearne bezbednosti nuklearke u svom uslovima, uključujući transportne koridore.
Podsetimo, misija IAEA, na čijem je čelu bi direktor Rafael Grosi, posetila je prošle nedelje Zaporošku nuklearku koja je pod kontrolom ruskih snaga od marta iako funkcionisanje objekta obezbeđuje ukrajinski operater. Šef delegacije „Rosatoma“ i radnici u Zaporoškoj nuklearki pokazali su im delove elektrane koji su oštećeni prilikom granatiranja ukrajinske vojske.

IAEA zatvorila oči na činjenicu da su snage Kijeva gađale nuklearku

Delegacija IAEA je u izveštaju posle obilaska Zaporoške nuklearke zatvorila oči na to što je ukrajinska strana gađala objekat, ocenio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

„Misija IAEA je u izveštaju zatvorila oči na to što su ukrajinske snage gađale nuklearku i udaljila se od svojih službenih dužnosti. Nema nijednog konkretnog poziva ukrajinskoj strani da prekine sa nuklearnim terorizmom iako su misiji bili predočeni detaljni dokazi o umešanosti terorista Zelenskog u granatiranje nuklearke“, rekao je Rogov za Sputnjik.

Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
RUSIJA
Misija će morati da prizna da nuklearku ne gađaju ni Rusi, ni Kinezi, ni vanzemaljci!
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija: Kijev i Zapad hteli da infiltriraju novinare unutar misije IAEA uoči desanta na nuklearku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala