- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Misija će morati da prizna da nuklearku ne gađaju ni Rusi, ni Kinezi, ni vanzemaljci!

© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky / Uđi u bazu fotografijaNuklearna elektrana Zaporožje
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
Pratite nas
Postoji tračak nade da će eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju dati objektivnu ocenu situacije o Zaporoškoj nuklearnoj elektrani i da će biti prinuđeni da priznaju da ukrajinska vojska granatira tu nuklearku dovodeći tako svet na ivicu nuklearne katastrofe, ali ostaje pitanje da li će to „staviti tačku“ na krizu oko te atomske centrale.
Moskva od međunarodne misije očekuje objektivnost o situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani i računa na to da će njihova poseta nuklearki primorati kijevske vlasti da prekinu nuklearno ucenjivanje, dok su mišljenja ruskih eksperata o tim pitanjima podeljena.
"Ako obratimo pažnju na sastav misije, onda vidimo da su tu uglavnom predstavnici zapadnih zemalja, kao i predstavnici zemalja koje zavise od Zapada. Ipak, siguran sam da, uprkos sastavu misije, ona neće biti u stanju da potpuno zatvori oči i ne sagleda situaciju onakvom kakva jeste, a to je da tu elektranu granatira Ukrajina. Apsolutno je nemoguće zamisliti situaciju na bilo koji drugi način – da granatira Rusija, Kina ili vanzemaljci. Misija će to morati da prizna. Američki mediji već počeli da pripremaju svoje javno mnjenje za to da Zaporošku nuklearnu elektranu ‘možda granatiraju Ukrajinci’“, kaže ruski ekspert Vladimir Šapovalov.
Ekspert smatra da je važno podsetiti da je upravo Rusija inicirala dolazak misije Međunarodne agencije za atomsku energiju i da učinila sve da se ta poseta ostvari.
„Zapad je zabijao klinove u točkove, između ostalog i uz pomoć Sekretarijata UN. Osim toga, Rusija je pristala na značajne ustupke – misija je ušla sa teritorije Ukrajine, a takav apsurdan zahtev je bio sa Zapada. Osim toga, čim je misija krenula u nuklearnu elektranu, ukrajinski napadi na stanicu su pojačani, a došlo je i do pokušaja desanta u oblasti Energodara. To očigledno nisu akcije koje svet očekuje od Ukrajine. Normalno bi bilo da dođe do prekida vatre za vreme rada misije, ali vidimo da Kijev ima potpuno drugačije planove. Nažalost, može doći do situacije u kojoj eksperti IAEA mogu biti napadnuti i u tom slučaju Kijev i Zapad će početi da za to optužuju Rusiju“, upozorava Šapovalov.

Može li se verovati međunarodnoj misiji

Ruski ekspert Aleksej Leonkov ocenjuje da je dobro što je ta misija, uprkos stalnim napadima Ukrajinaca, stigla do Zaporoške nuklearke i što je propao plan Kijeva da međunarodnu delegaciju, zajedno sa atomskom centralom, uzme za taoce.
„Druga pozitivna stvar je to što je šef misije dobio sve dokaze i dokumente koji svedoče da je osim nuklearke gađan i grad Energodar. Trenutno je u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani ostalo osam predstavnika te misije, a očekuje se da će se šef misije obratiti Savetu bezbednosti UN 6. septembra. Rusija je zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti uz učešće generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, uz učešće šefa misije i, naravno, našeg specijalnog predstavnika. Jasno je da smo se pripremali za ovu posetu i prikupljali sve te materijale, ali postoje neke sumnje da će, recimo, rezultat biti baš onakav kakav želimo, jer je šef misije već izjavio je da je video štetu na nukleraki, ali da za sada ne može da izvede zaključak da li je to bilo slučajno ili namerno. Takva izjava unosi sumnju da zaključci misije mogu biti objektivni“, kaže Leonkov.
© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaMoskva od misije IAEA očekuje objektivnost o situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani i računa na to da će njihova poseta nuklearki primorati kijevske vlasti da prekinu nuklearno ucenjivanje
Misija IAEA posetila Zaporožje NE - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
Moskva od misije IAEA očekuje objektivnost o situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani i računa na to da će njihova poseta nuklearki primorati kijevske vlasti da prekinu nuklearno ucenjivanje
Ruski eksperti su saglasni da je preuranjeno suditi o tome kakve će zaključke doneti međunarodna misija, koju predvodi direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi, a koju čine eksperti iz Francuske, Italije, Poljske, Litvanije, Kine, Srbije, Albanije, Jordana, Meksika i Severne Makedonije. SAD i Velika Britanija nisu bile pozvane. Jasniju sliku će o svemu imati posle zasedanja Saveta bezbednosti UN.
Dok neki eksperti smatraju da sastav misije ni na koji način neće uticati na njene odluke, drugi podsećaju da neki od njih dolaze iz tradicionalno rusofobičnih zemalja, te računaju na objektivnost eksperata iz Srbije i Kine. Ipak, kako napominju, suština je u tome što u okviru misije nema vojnih stručnjaka, nezavisnih balističara, koji bi mogli da daju sud o granatiranju, tipovima granata i drugim sličnim pitanjima.
Glavni cilj posete međunarodne misije je procena bezbednosti elektrane, nuklearna i radijacijska. Eksperti IAEA mogu da utvrde rizike, izmere radijacijsko zračenje, procene nivo pretnji, ali je upitno da li mogu staviti tačku na krizu oko Zaporoške elektrane.
„Glavni zadatak misije je da proveri šta se dešava i razvije mere za osiguravanje bezbednosti Zaporoške nuklearne elektrane a, samim tim, i životne sredine, kao i života građana Ukrajine i Evrope, koji mogu biti dovedeni u opasnost“, kaže Leonkov.

Nada, ipak, postoji

Eksperti upozoravaju da ukrajinsko granatiranje najveće nuklearke u Evropi stvara rizik od nuklearne katastrofe još veće od onih koje su se dogodile u Fukošimi i Černobilju.
„Mislim da prisustvo stručnjaka IAEA znači iznošenje ovog pitanja na sastanak Saveta bezbednosti UN i smatram da će to biti dobar preduslov za obezbivanje Zaporoške nuklearne elektrane. Verujem da će to u određenoj meri zaustaviti razne ukrajinske napade“, kaže za Sputnjik Jurij Švitkin, zamenik predsednika Odbora za odbranu Državne dume Rusije.
Švitkin se nada da su stručnjaci IAEA došli do nekih preliminarnih zaključaka i utvrdili razloge koji dovode svet na ivicu nuklearne katastrofe, među kojima su ukrajinsko granatiranje nuklerake, pokušaji diverzanskih operacija, korišćenje ljudi kao živog štita, uključujući i stručnjake IAEA.
„Postigli smo da konačno u Zaporožje stigne delegacija IAEA, bez obzira na prepreke koje je postavljala Ukrajina tj. fašistički ukrajinski režim. To je u velikoj meri zasluga Rusije. Takođe, veoma je važno što deo stručnjaka IAEA ostaje u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani kako bi pratili situaciju. To, ipak, ne isključuje činjenicu da će delegacija IAEA, koja je u funkciji SAD, uključujući donekle i fašistički režim, pokušati da dezavuiše te provokativne akcije profašističkog kijevskog režima“, kaže Švitkin.
Zaporoška atomska centrala - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ključ je u rukama Moskve - ruska vojska mora da pređe na desnu stranu Dnjepra
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajina priznala napade na Energodar u kome se nalazi Zaporoška nuklearka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala