- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ključ je u rukama Moskve - ruska vojska mora da pređe na desnu stranu Dnjepra

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaZaporoška atomska centrala
Zaporoška atomska centrala - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Pratite nas
Jedini izlaz iz situacije je da ruska vojska pređe na desnu stranu Dnjepra, zauzme i uništi sve tačke ukrajinskih snaga odakle se izvode napadi na nuklearnu elektranu „Zaporožje“, stvarajući rizik od nuklearne katastrofe još gore nego one u Fukošimi i Černobilju.
Tako su ruski eksperti odgovorili na pitanje Sputnjika šta je rešenje situacije oko nuklearke u Zaporožju, odnosno šta Rusija, a šta međunarodna zajednica mogu da urade da bi se izbegla nuklearna katastrofa i zaustavile provokacije Kijeva.
Sergej Mihejev, šef Stručnog savetodavnog saveta pri predsedniku Krima, ocenjuje da međunarodna zajednica „uopšte ne mari za te događaje“, a da je ključ problema u rukama Rusije. Sličnog stava je i ruski ekspert Andrej Golovatjuk.
„Jedino što treba da uradimo jeste da ih potisnemo, udaljimo od nuklearke ‘Zaporožje’ i preduzmemo mere za odbijanje tih artiljerijskih napada. Dakle, Rusija treba da uništi tu artiljeriju iz koje se gađa nuklearna elektrana, a međunarodna zajednica mora da utiče na rukovodstvo SAD, a preko njega i na rukovodstvo Ukrajine, da prestane sa granatiranjem“, izričit je Golovatjuk.
Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra, a od marta je pod kontrolom ruske vojske. Ukrajinska vojska od 18. jula gotovo svakodnevno granatira tu centralu. Udari se nanose sa teritorije koju kontroliše Kijev, sa desne obale Dnjepra – iz naselja Marganec i Nikopolj.
Intenzitet granatiranja Zaporoške nuklearke i grada Energodara tokom protekle nedelje povećan je za 70 odsto. Ako su od 15. do 21. avgusta zabeležena 23 granatiranja, u periodu od 22. do 28. avgusta – čak 38.
Vlasti Zaporoške oblasti spremne su za svaki kakav razvoj događaja u nuklearnoj elektrani, uključujući i plan evakuacije stanovništva. Trenutno nuklearka radi u redovnom režimu, nivo radijacije je normalan.
© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky / Uđi u bazu fotografijaZaporoška atomska centrala je od marta pod kontrolom Rusije, ali je ukrajinska vojska od sredine jula gotovo svakodnevno granatira, stvarajući rizik od nuklearne katastrofe
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Zaporoška atomska centrala je od marta pod kontrolom Rusije, ali je ukrajinska vojska od sredine jula gotovo svakodnevno granatira, stvarajući rizik od nuklearne katastrofe

Može li se Kijev obuzdati?

Ono što kijevski režim radi oko Zaporoške nuklearne elektrane Moskva naziva „nuklearnim terorizmom“, dok ruski eksperti upozoravaju da bi ukrajinsko granatiranje nuklearke moglo da dovede do katastrofe još gore nego one u Fukošimi i Černobilju.
Uprkos tome što je Rusija Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija dostavila dokaze o ukrajinskom granatiranju Zaporoške nuklearne elektrane i što se misija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) uputila na tu nuklearku ne treba očekivati da će to obuzdati kijevske vlasti koje nastavljaju sa provokacijama, računajući da će time sprečiti posetu delegacije i da će se osvetiti lokalnom stanovništvu koje je rešeno da istinu o tim događajima iznese na videlo, te je napisalo otvoreno pismo rukovodstvu IAEA u kome jasno ukazuje ko i odakle gađa grad Energodar, koji se nalazi u blizine nuklearke.
Osim toga, kijevski režim nastavlja provokacije sa ciljem da stvori pretnju tehnogenom nuklearnom katastrofom, upozoravaju eksperti, podsećajući da je havarija u Černobilju pogodila na desetine zemalja, a Zaporoška nuklearna elektrana je najveća u Evropi, pa samim tim razmere i posledice te katastrofe mogu biti još veće.
Glavni uzrok nesreća u Černobilju i Fukušimi bili su poremećaji u snabdevanju strujom i posledični prestanak rada sistema za hlađenje, što je i dovelo do pregrevanja nuklearnog goriva i uništenja reaktora, a upravo ti sistemi su i sad na udaru ukrajinskih snaga.
„Sada će sve zavisiti od delovanja ukrajinskih vlasti, ali ako su već počeli tako da granatiraju, onda se neće na tome zaustaviti... Jasno je da granatiranje nuklearke može da izazove veoma veliku katastrofu i da može doći do uništenja elektrane, a shodno tome, to će dovesti do radijacije i radioaktivne kontaminacije još gore od Fukušime i gore od Černobilja. Sve je na savesti ukrajinskih političara koji donose odluke o granatiranju centrale ‘Zaporožje’“, kaže ruski ekspert Andrej Golovatjuk.
Misiju Međunarodne agencije za nuklearnu energiju koja bi ove nedelje trebalo da poseti Zaporošku nuklearku čini 14 ljudi, uglavnom iz neutralnih zemalja. Među članovima delegacije su šef organizacije, Argentinac Rafael Grosi, a u delegaciji nema predstavnika SAD i Velike Britanije.
Lokalne vlasti spremne da prime misiju IAEA i da im osiguraju potpunu bezbednost, ali ostaje pitanje da li će ukrajinska strana poštovati „režim tišine“ za to vreme, jer Ukrajini ta poseta ne odgovara, pošto neće imati o čemu da spekuliše. Kijevski režim preko svih glasnika stalno govori da je Rusija zauzela stanicu, da je Ukrajina izgubila nad njom kontrolu, ali istovremeno čini sve kako bi sprečio misiju IAEA da poseti elektranu.
Golovatjuk smatra da čak i ako misija IAEA poseti nuklearku to možda neće smiriti situaciju - neće imati uticaja na Kijev, niti će „umiriti“ ukrajinsku vojsku.
Drugim rečima, ukrajinske snage će prestati da granatiraju tek kada se završi ruska vojna specijalna operacija u Ukrajini i budu ispunjeni njeni glavni zadaci – demilitarizacije i denacifikacije.
„Kad se rat završi, onda će prestati da gađaju, ali sam siguran da će i kasnije biti nekakvih pokušaja diverzija, jer kao što vidite diverzije se dešavaju i na oslobođenim teritorijama Donjecke i Luganske oblasti, uglavnom protiv civila. Stoga, ne sumnjam da će biti pokušaja diverzija na razne objekte, uključujući i nuklearnu elektranu u Zaporožju“, smatra Golovatjuk.

Odgovornost za napade leži na Vašingtonu i Londonu

Rusija je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija dostavila dokaze o ukrajinskom granatiranju Zaporoške nuklearne elektrane, najveće nuklearke u Evropi po broju blokova i kapacitetu, ali Golovatjuk smatra da ta svetska organizacija neće preduzeti nikakve mere protiv Kijeva - neće usvojiti nikakav dokument o delovanju ukrajinskih političara, niti bi to imalo uticaja na kijevske vlasti.
„Mislim da će sve to ostati samo na papiru. I jasno je da ukrajinske vlasti, blago rečeno, ne bi prihvatile taj dokument, čak i da bude usvojen. Čak smatram da bi taj dokumet blokirale SAD i Velika Britanija“, uveren je Golovatjuk.
Ukrajinska vojska u granatiranju nuklearke koristi različito naoružanje, uključujući i zapadno, pre svega – američko. Ruski eksperti ističu da Kijev te napade izvodi uz „blagoslov“ Vašingtona, dok je sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev nedavno rekao da će odgovornost za moguću katastrofu u nuklearki pasti na London i Vašington. Prema njegovim rečima, po nalogu Amerikanaca, Ukrajinci neprestano gađaju kritički važne objekte infrastrukture Zaporoške nuklearne elektrane. Ako se dogodio tehnogena katastrofa posledice će se osetiti u svim delovima sveta. Pri tome svu odgovornost će poneti upravo Vašington, London i njihove marionete.
Zaporoška nuklearna elektrana u Energodaru - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Peskov: Nema govora o stvaranju demilitarizovane zone oko Zaporoške nuklearke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala