- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Od „Čelične lejdi“ do „Čelične koke“ — zašto Zapad ne veruje novoj britanskoj premijerki

© AP Photo / Kirsty WigglesworthLiz Tras
Liz Tras - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Pratite nas
Novoizabranu predsednicu vlade Velike Britanije Liz Tras čekaju dva zadatka – da se uhvati u koštac sa rastućom energetskom krizom i krizom rasta troškova života, kao i da pomiri Konzervativnu stranku, koja je, iako već četiri puta uzastopno pobeđuje na izborima, razdirana sukobom oko Bregzita, pišu anglosaksonski mediji.
Urednica političke rubrike britanskog Gardijana, Pipa Cerar, tako navodi da, iako je tek trijumfovala kao lider Konzervativaca, Trasova gubi bitku sa vremenom – potrebno je da se pod hitno uhvati ukoštac sa rastućom ekonomskom krizom, ali njeni protivnici unutar stranke već se ujedinjuju u nameri da potkopaju njene napore i da otpočnu novu trku za lidersku poziciju.

Nemoguća misija – pomiriti stranku i uhvatiti se u koštac sa ekonomskom krizom

Tačerovski pristup ekonomiji Trasove sukobljava se sa realnošću krize, navodi Cerarova, dok se Laburisti spremaju da je napadnu, fokusirajući se na njene ambicije da smanji radnička prava i mešanje države u privredu, samim tim da podstakne smanjenje javnih rashoda za škole i bolnice.
Liz Tras - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
SVET
Liz Tras nova premijerka Velike Britanije
Sa druge strane, ističe Cerarova, manje od jedne trećine konzervativnih poslanika podržavalo je Trasovu u prvim fazama unutarstranačke trke, što će se, prema njenom mišljenju, odraziti na odnose u Parlamentu, kada dođe vreme da zakonski predlozi kabineta sa Trasovom na čelu budu usvojeni.

„Već se govori o nezadovoljnim poslanicima (konzervativaca) koji žele da pokrenu novu trku za lidersku poziciju pre nego što (Tras) uopšte stupi na funkciju. Tras je pod pritiskom da imenuje kabinet koji bi ujedinio stranku. Ali, njeni saveznici su već odbacili takvu mogućnost, sugerišući da bi to dalo prostora onima koji su je tokom kampanje kritikovali“, piše Pipa Cerar.

Sa druge strane, novinar televizije Si En En, Luk Mekgi, osvrće se na političku istoriju Liz Tras i pita se koju ideologiju nova britanska premijerka uopšte zastupa. Rođena u porodici koja je delila stavove koji su bili „levlji“ od stavova laburista, tokom studija, Trasova je bila član Liberalnih demokrata i zalagala se za legalizaciju kanabisa i ukidanje monarhije, da bi 1996. postala član Konzervativne stranke.

Za šta se Trasova zapravo zalaže

„Liz Tras …. politički je kameleon koja je od radikala koji je pozivao na ukidanje monarhije postala stegonoša evroskeptičnog desnog krila Konzervativne stranke“, nedvosmislen je Mekgi.
„Posle višedecenijske transformacije u kojoj su se njeni politički stavovi u velikoj meri promenili, mnogi će se zapitati za šta se tačno zalaže novi britanski lider. Mnogi koji su je posmatrali tokom godina pitaju se da li uopšte ima iskrena uverenja ili jednostavno podržava ono što je (za nju) najpovoljnije u datom trenutku“, dodaje on.
Novinar Si En Ena podseća da je Trasova verno služila tri britanska premijera, a kao najvažniji zaokret u karijeri navodi njenu transformaciju od nekoga ko ne podržava izlazak Britanije iz EU u vatrenog „bregsitera“. U tom stavu otišla je toliko daleko da je nedavno javno odbila da francuskog predsednika Emanuela Makrona javno nazove saveznikom Britanije, piše Mekgi.
Na pitanje kako će izgledati novi britanski kabinet, Mekgi odgovara da je moguće da će ličiti na Džonsonov, ali sa većim naglaskom na smanjenje poreza, manje mešanja države u ekonomiju i još tvrđem stavu prema EU. Međutim, nova premijerka će teško ujediniti svoju stranku, koja je na vlasti dvanaest godina, a polovinu tog perioda je duboko podeljena oko Bregsita, predviđa on.

„Uz svu odlučnost Trasove, ona preuzima stranku razdiranu svađama i podelama. Tako da je njen ključni cilj – da konzervativci pobede na idućim izborima posle toliko godina na vlasti – previše težak da bi bio postignut“, zaključuje Mekgi.

Od „Čelične lejdi“ do „Čelične koke“

Ni drugi svetski mediji nisu naklonjeni izboru Trasove za premijera, štaviše, neki od njih joj se i podsmevaju. Tako je francuski mediji upoređuju sa Margaret Tačer, ali je, umesto „Čelična lejdi“ nazivaju „Čelična koka“, aludirajući na vetrokaz i da se politički stavovi Trasove menjaju kako vetar duva.
Veruje se da je ovaj pejorativni nadimak u javnost lansirao francuski „Eho“ u julu i od tada on se odomaćio u francuskoj javnosti, prenosi Bi Bi Si.
I italijanski „Korijere dela sera“ poredi Trasovu sa Margaret Tačer, ali dodaje da su govori nove britanske predsednice vlade „više robotizovani“.
Negativni komentari dolaze i sa Istoka – komentator ruske NTV nazvao je izbor Trasove „katastrofom“ za Britaniju, dok je novinar kineskog „Global tajmsa“ Hu Sijin tvitovao kako će vlada Liz Tras verovatno biti jedan od najprosečnijih britanskih premijera.
„Trasova možda ima volju da bude nova „Čelična lejdi“, ali možda neće imati sudbinu kao Margaret Tačer“, naveo je on.
Toplu dobrodošlicu Trasovoj na premijersku poziciju priredili su jedino političari. Nemački kancelar Olaf Šolc bio je prvi među zapadnim liderima koji joj je javno čestitao izbor uz reči da će „u izazovnim vremenima“ London i Berlin „nastaviti da sarađuju kao prijatelji“.
Slično se izjasnila i predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen, ali uz upozorenje o Protokolu koji se tiče Severne Irske.
„Radujem se konstruktivnom odnosu, uz puno poštovanje naših sporazuma“, napisala je Fon der Lajenova u tvitu.
Indijski premijer Narendra Modi poželeo je Liz Tras „sve najbolje“, poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da je „veoma, veoma zadovoljan“ njenom posvećenošću Ukrajini, a irski premijer Majkl Martin rekao je da se raduje saradnji sa novim britanskim premijerom, prenosi Bi Si.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala