- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Liz Tras nova premijerka Velike Britanije

© AP Photo / Frank AugsteinLiz Tras
Liz Tras - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
Pratite nas
Liz Tras biće nova premijerka Velike Britanije pošto je danas pobedila u trci za predsednika vladajuće Konzervativne partije.
Trasova, koja će postati premijer kada je sutra na prijemu u zamku Balmoral u Škotskoj kraljica Elizabeta Druga pozove da sastavi novu vladu, pobedila je bivšeg ministra finansija Rišija Sunaka na unutarpartijskom glasanju.
Ona je osvojila 81.326, odnosno 57,4 odsto glasova, a Sunak 60.399, odnosno 42,6 odsto glasova torijevaca, preneo je Rojters.
Dosadašnji britanski premijer Boris Džonson trebalo bi da preda ostavku kraljici Elizabeti Drugoj, nakon čega će ona zvanično imenovati novog premijera.
Ove godine biće prekršena tradicija da novi premijer bude pozvan na sastanak sa kraljicom u Bakingemsku palatu u Londonu jer će ga ona, kako je najavljeno, zbog poteškoća sa kretanjem primiti u zamku Balmoral, gde provodi leta, preneo je Bi-Bi-Si.
Do smene na čelu konzervativaca dolazi nakon što je Džonson 7. jula podneo ostavku.
Prethodno je ostavke podnelo više od 50 ministara i ostalih članova njegove vlade.
Džonson je mesecima bio na udaru opozicije, ali i predstavnika sopstvene partije zbog načina na koji se zemlja borila protiv pandemije virusa korona, porasta troškova života, a pogotovo nakon što su procureli snimci sa privatnih zabava u Dauning stritu u vreme kada je na snazi bio karantin zbog pandemije korona virusa.
Seriju ostavki članova vlade, međutim, pokrenuo je skandal zamenika šefa poslaničkog kluba
Konzervativne stranke u Donjem domu parlamenta Krisa Pinčera, koji je podneo ostavku pošto je priznao da se napio u jednom londonskom privatnom klubu, a zatim seksualno uznemiravao dvojicu muškaraca. Ako novi premijer odluči da ne raspiše prevremene izbore, sledeći redovni izbori biće održani najkasnije u januaru 2025. godine.
Britanski premijer Boris Džonson  - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
RUSIJA
Džonson protiv pregovora sa Rusijom: Ne možeš da pregovaraš sa medvedom koji ti jede nogu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala