- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Neprihvatljivo i nezakonito“: Japan protestuje zbog odluke Rusije o poseti Kurila

© Foto : WiiiiZgrada japanskog parlamenta u Tokiju
Zgrada japanskog parlamenta u Tokiju - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Pratite nas
Vlada Japana izrazila je „odlučan protest“ Rusiji zbog odluke Moskve da suspenduje sporazum sa Japanom o olakšanim posetama ostrvima Kunašir, Iturup i Mali Kurilski greben, izjavio je generalni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno.
„Smatramo da je to nezakonito. Sa naše tačke gledišta, to je neprihvatljivo. Do sad nismo dobili zvanično obaveštenje od ruske strane (o raskidu sporazuma). Istovremeno, izrazili smo odlučan protest“, rekao je Macuno.
Takođe je naglasio da je odgovornost za pogoršanje japansko-ruskih odnosa „u potpunosti na Rusiji“.
Oglasio se i ministar spoljnih poslova Japana Jošimasa Hajaši, koji je rekao da je odluka Moskve „apsolutno neosnovana i nedopustiva“. Hajaši je ponovio stav Tokija da su sankcije protiv Rusije uvedene zbog situacije u Ukrajini. Po njegovim rečima, donoseći odluke u vezi bilateralne saradnje, ruska strana pokušava da „prebaci odgovornost na Japan“.
„Do ovog momenta nismo dobili nikakva preliminarna obaveštenja od Rusije u vezi tog pitanja“, ponovio je šef japanske diplomatije.
Ranije je Rusija raskinula sporazum sa Japanom o olakšanim posetama ostrvima Kunašir, Iturup i ostrvima Malog Kurilskog grebena (Sahalinska oblast) japanskih državljana – bivših stanovnika ostrva i članova njihovih porodica (u vidu razmene nota), kao i sporazum o proceduri za međusobna putovanja.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u martu je saopštilo da Moskva prekida pregovore sa Tokijom po pitanju mirovnog pregovora zbog toga što je Japan uveo jednostrane sankcije protiv Rusije u vezi sa situacijom u Ukrajini.
Vulkan Mendeljejev i selo Južno Kurilsk na ostrvu Kunašir - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
RUSIJA
Rusija raskinula sporazum sa Japanom o olakšanoj poseti Kurilima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala