- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija raskinula sporazum sa Japanom o olakšanoj poseti Kurilima

© Sputnik / Vladimir MihaйlovVulkan Mendeljejev i selo Južno Kurilsk na ostrvu Kunašir
Vulkan Mendeljejev i selo Južno Kurilsk na ostrvu Kunašir - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
Pratite nas
Rusija raskida sporazum sa Japanom o olakšanim posetama ostrvima Kunašir, Iturup i Mali Kurilski greben, odgovarajuća naredba ruskog premijera Mihaila Mišustina objavljena je na zvaničnom internet portalu pravnih informacija.
„U skladu sa članom 37 saveznog Zakona o međunarodnim ugovorima Ruske Federacije, raskinuti sporazum u vidu razmene pisama između ministra spoljnih poslova SSSR-a i ministra inostranih poslova Japana o proceduri za uzajamna putovanja od 14. oktobra 1991. godine i sporazum između Vlade Ruske Federacije i vlade Japana o organizaciji maksimalno olakšanih poseta ostrvima Kunašir, Iturup i ostrvima Malog Kurilskog grebena (Sahalinska oblast) japanskih državljana – bivših stanovnika ostrva i članova njihovih porodica (u vidu razmene nota) od 2. septembra 1999. godine“, navodi se u dokumentu.
Ruskom Ministarstvu spoljnih poslova naloženo je da o odluci obavesti japansku stranu.

Spor sa Japanom

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan.
SSSR i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju. Sovjetski Savez se nadao da će ta Deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema i nije odustao od pretenzija na ostrva. Kasniji pregovori nisu dali rezultate i mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije ni potpisan.
Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.
U novembru 2018. godine u Singapuru je održan sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i japanskog premijera Šinza Abea. Strane su se dogovorile da ubrzaju pregovarački proces o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine. To je ozbiljan ustupak Japana, jer je do sada njegov zvaničan stav bio — da se mu prvo vrate četiri ostrva Kunašir, Iturup, Šikotan, Habomaj, pa da se tek nakon toga zaključi mirovni sporazum.
Spor Rusije i Japana oko Kurilskih ostrva dodatno je zaoštren nakon što je Tokio uveo nekoliko paketa sankcija protiv Moskve zbog ukrajinske krize, a ona zauzvrat odustala od pregovora o mirovnom sporazumu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala