- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Direktor IAEA: Ne mogu da utvrdim ko je granatirao Zaporošku nuklearku

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaVozila stručnjaka IAEA na teritoriji Zaporoške nuklearne elektrane
Vozila stručnjaka IAEA na teritoriji Zaporoške nuklearne elektrane - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Pratite nas
Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da nije u stanju da utvrdi ko je granatirao Zaporošku nuklearnu elektranu.

„Ne mogu to da utvrdim. Nemamo sredstava za to. Kao što znate, morali biste da nadgledate... vojnu operaciju u regionu... što ne samo da je van mandata IAEA, već bi zahtevalo i ogroman potencijal“, rekao je Grosi u intervjuu za „Si-En-En“.

Grosi je nakon toga na sednici Saveta bezbednosti UN izjavio da je Zaporoška nuklearna elektrana oštećena u napadima.
On je istakao da je jedna od bezbednosnih osnova svake nuklearne elektrane „nenarušavanje njenog fizičkog integriteta“.
„Nažalost..., ovo se dešavalo i dešava se. Fizički napadi, usled kojih je, namerno ili nenamerno, ova stanica podvrgnuta udarima, što smo ja i moji stručnjaci mogli lično da vidimo i ocenimo, jednostavno su neprihvatljivi“, rekao je Grosi.
Grosi je dodao da IAEA preporučuje da se sva vojna tehnika i oprema povuku sa teritorije Zaporoške nuklearne elektrane.
„Primećujemo da radnici stanice rade u izuzetno teškim uslovima u blizini vojne tehnike i opreme. S tim u vezi, naša preporuka je da se vojna tehnika i oprema koja se tamo nalazi povuku kako ne bi ometala normalan rad sistema za nuklearnu bezbednost“, ocenio je Grosi.
Grosi je dodao da IAEA preporučuje da se obnovi sistem za spoljno energetsko napajanje nuklearke, a zatim obezbedi njen bezbedan rad.
„Nuklearna elektrana bez spoljnog napajanja može da izgubi kritičnu funkcionalnost, uključujući rashladne reaktore i istrošeno gorivo. Bez toga možemo da se suočimo sa veoma ozbiljnom havarijom. Stoga IAEA preporučuje da spoljni sistem energetskog napajanja bude obnovljen i dostupan u svakom trenutku“, zaključio je Grosi.

Gutereš: Rusija i Ukrajina da prekinu borbena dejstva u pravcu nuklearke

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je Rusiju i Ukrajinu da obećaju da neće sprovoditi borbena dejstva u pravcu Zaporoške nuklearne elektrane, kao ni sa teritorije stanice.
On je apelovao da se preduzmu sve mere kako bi se sprečilo oštećenje nuklearke, jer su dejstva koja ugrožavaju bezbednost stanice nedopustiva.
Gutereš je pozvao da se preduzmu svi napori za obnavljanje civilnog statusa nuklearke.
Generalni sekretar takođe je pozvao na dogovor o stvaranju demilitarizovanog perimetra oko nuklearke.
To bi, prema njegovim rečima uključilo obavezu ruskih snaga da povuku vojnike i tehniku sa teritorije tog perimetra, kao i obavezu ukrajinskih snaga da ne ulaze na istu.
Istakao je da zaposleni u nuklearki moraju imati mogućnost da ispunjavaju svoje radne obaveze, a komunikacija se mora održavati.
„Sada je vreme da se hitno usaglase konkretne mere za bezbednost područja“, ocenio je on.
Izveštaj generalnog direktora IAEA o nuklearnoj bezbednosti, fizičkoj nuklearnoj bezbednosti i garancijama Agencije u Ukrajini objavljen je u utorak, a njegov značajan deo posvećen je nedavnoj misiji eksperata agencije u Zaporoškoj nuklearki.
Prošle nedelje misija IAEA je na čelu sa šefom agencije Rafaelom Grosijem stigla je u Nuklearnu elektranu Zaporožje. Šef delegacije „Rosatoma“ i zaposleni u Zaporoškoj nuklearki proveli su delegaciju IAEA kroz teritoriju elektrane i pokazali delove stanice oštećene tokom granatiranja ukrajinskih trupa. Deo delegacije IAEA napustio je nuklearku, dok će u njoj stalno ostati dva radnika IAEA.
Tokom specijalne ruske operacije, ruska vojska je preuzela kontrolu nad azovskim delom Zaporoške oblasti i čitavom Hersonskom oblašću, zauzimajući velike gradove kao što su Herson, Melitopolj i Berdjansk, odsecajući Ukrajinu od Azovskog mora. U oba regiona je formirana nova administracija, emituju se ruski televizijski kanali i radio stanice, obnavljaju se trgovinske i transportne veze sa Krimom.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala