- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Borelj: Ovo je novi glavni cilj evropske podrške Ukrajini

© AP Photo / Virginia MayoŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
Pratite nas
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je nakon završenog Saveta asocijacije Evropska unija-Ukrajina u Briselu izjavio da je glavni cilj evropske podrške Kijevu da se kriza u Ukrajini „završi što je pre moguće“, iako je ranije više puta izjavljivao da EU računa na pobedu Kijeva „na bojnom polju“.

„Glavna poruka današnjeg sastanka celom svetu je sledeća: EU će nastaviti da pruža pomoć Ukrajini ─ političku, humanitarnu, finansijsku i vojnu. Onoliko koliko je potrebno i u onoj meri koja bude neophodna. Glavni cilj naše podrške je pomoći Ukrajini da okonča rat, jer mi želimo da se taj rat završi što je pre moguće. Ali, ne na bilo koji način. Želimo da se rat okonča uz poštovanje suvereniteta Ukrajine“, rekao je Borelj.

Pored toga, dodao je da „dugoročna perspektiva podrazumeva pomaganje Ukrajini da ostvari mir, što znači izgradnju savremene, demokratske, nezavisne i napredne Ukrajine“.
EU je krajem februara usaglasila izdvajanje vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 2,5 milijardi evra.
Borelj je svojevremeno izjavio da se „ovaj rat mora dobiti na bojnom polju“ i zbog toga je bio kritikovan. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nazvao je ovaj poziv potpuno neuobičajenim, a Ministarstvo inostranih poslova je takođe saopštilo da se EU konačno odrekla mirovnih ideala.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj  - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
RUSIJA
Borelj: Evropska unija planira da promeni odbrambenu strategiju zbog situacije u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala