- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Borelj: Evropska unija planira da promeni odbrambenu strategiju zbog situacije u Ukrajini

© AP Photo / Aris OikonomouŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj  - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
Pratite nas
Evropska unija namerava da promeni svoju višegodišnju odbrambenu strategiju „Strateški kompas“ zbog događaja u Ukrajini, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na konferenciji EU u Pragu.

„Strateški kompas“ će i dalje biti na snazi, njegova načela moraju biti realizovana, ali smo već počeli da razmišljamo o tome kako da se adaptiramo na novu situaciju. Ta nova situacija je odredila naše buduće odnose sa Rusijom i nove geopolitičke orijentacije u svetu. Danas je svet mnogo opasniji nego krajem prošle godine“, rekao je Borelj.

Prema njegovim rečima, „Strateški kompas“ se razvijao, razmatrali su ga i usaglašavali pre početka događaja u Ukrajini. On je priznao da se u ovom dokumentu razmatraju različite varijante razvoja događaja, različite pretnje, ali da događaji koji su danas aktuelni nisu predviđeni ovim dokumentom.
Lideri Evropske unije su krajem marta utvrdili višegodišnji program „Strateški kompas“ koji bi pojačao jačanju saveza u sferi odbrane i bezbednosti. U dokumentu se navodi, da bi EU trebalo da ima mogućnost da samostalno ili zajedno sa partnerima reaguje na nastalu krizu. S tim u vezi „Strateški kompas“ podrazumeva formiranje evropskih snaga za brzo reagovanje, koje čini 5.000 ljudi.
Zemlje EU, u okviru nove odbrambene strategije, bi trebalo da sprovode zajedničke vežbe na moru i kopnu, da povećavaju vojnu mobilnost, učvršćuju civilne i vojne misije u okviru Opšte politike za odbranu i bezbednost. Kako je pojasnio šef evropske misije nije reč o formiranju jedinstvene evropske vojske.

Šengenske vize ne garantuju ulazak Rusa u EU

Činjenica da ruski turista ima šengensku vizu je preduslov za ulazak u EU, ali nije garancija da on može da uđe u konkretnu zemlju, rekao je Borelj.
„Šefovi diplomatija EU su se dogovorili na neformalnom sastanku u Pragu 30-31. avgusta da zemlje EU moraju da obezbede kontrolu svojih granica i svih koji ulaze u Uniju. Odnosno, vize nisu garancija da ruski turista može da uđe u tu ili neku drugu zemlju. To je preliminaran uslov, ali turista mora na granici da bude prekontrolisan i postoji mogućnost da ga ne puste“, pojasnio je šef evropske diplomatije.
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
RUSIJA
Postignut kompromis: EU pooštrila vizni režim za građane Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala