- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pretnja Rusiji: Ukrajina želi da kupi turske dronove koji mogu da raspršuju hemijske supstance

CC BY 4.0 / armyinform.com.ua / Bespilotna letelica "Bajraktar"
Bespilotna letelica Bajraktar  - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2022
Pratite nas
Kijev je zatražio od turskog proizvođača bespilotnih letelica „Bajraktar“ da opremi dronove uređajem za raspršivanje hemikalija, što predstavlja pretnju za Rusiju, saopštio je načelnik Snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.
Kako je objasnio, Moskva ima potvrdu da je Kijev u decembru 2021. godine zatražio od proizvođača bespilotnih letelica „Bajraktar“ mogućnost da opremi dronove sistemima i mehanizmima za raspršivanje aerosola kapaciteta većeg od 20 litara.
Po rečima Kirilova, posebno zabrinjava zainteresovanost Ukrajine za isporuku dronova koji su opremljeni tehničkim sredstvima za dostavu i primenu biološkog oružja, jer je pitanje zbog čega je Ukrajina zainteresovana za nabavku takvih sredstava.
Bespilotne letelice „Bajraktar“ koje je tražio Kijev, sa dometom do 300 kilometara, ukoliko budu opremljene uređajem za raspršivanje hemijskih supstanci, predstavljaće realnu opasnost od masovne primene biološkog oružja na teritoriji Rusije, rekao je Kirilov.
Kijev je uvozio turske dronove „Bajraktar“ od 2018. do 2020. godine. Krajem 2021. godine Ukrajina je pokrenula proizvodnju tih dronova prema sporazumu sa Ankarom. Drugi detalji nisu objavljeni.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
RUSIJA
Šojgu: Informacione provokacije služe za skretanje pažnje sa američkog biološkog programa u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala