- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nova stara koalicija u Crnoj Gori vaga – može li napraviti političku vladu

© Vlada Crne Gore/RK ProductionVeće za nacionalnu bezbednost
Veće za nacionalnu bezbednost - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2022
Pratite nas
Ako se formira nova vlada Crne Gore, a velika je vjerovatnoća da hoće, ona će biti politička, formiraće je dominantna volja političkih subjekata koji su pobijedili na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020 godine, kaže za Sputnjik analitičar Predrag Drecun.
On ovako komentariše situaciju nastalu dogovorom nekadašnjih članica te koalicije postignutog u petak, a nakon pada vlade Dritana Abazovića.

Kako do političke vlade

„Ukoliko se formira na zdravim osnovama, nema razloga da ta politička vlada ne traje naredne dvije godine. Međutim riječ je o različitim partijama koje treba da izdrže pritisak spolja i da pobijede svoje sujete i sitno partijske interese, je su valjda konačno shvatili da samo zajedno mogu napraviti nešto konkretno sa čime bi narod bio zadovoljan. Oni moraju prestati sa političkim prepucavanjima na nivou dječijih, ti si prvi počeo, ne ja sam prvi to uradio, jer narod će kazniti takvo ponašanje kad bude trebalo. Vrijeme je za krupne stvari da se partijski interesi podrede državnim, nacionalnim, opštim“, ističe Drecun.
Naš sagovornik kaže da bi prvo vlada trebalo da se pozabavi ekonomskim problemima, s obzirom na globalnu ekonomsku krizu koja će se odraziti i na Crnu Goru.
„Vlada treba da se vodi interesima Crne Gore, dakle da poštuje sve obaveze preuzete oko puta ka EU, ali da ne sluša svakog birokratu koji dođe iz EU i želi da nam drži lekcije, da sastavlja vladu, da kadrira po Crnoj Gori, a taj isti nema nikakav autoritet u svojoj zemlji. Imamo primjer Mađarske: članica je EU, ali ne sluša svaki diktat koji dođe iz Brisela. Iako se intimno ne slažete sa nečim, u političkom birokratskom smislu, vi nemate pravo da ugrožavate nacionalne interese, i u politici se cijene djela, a ne riječi“, kaže Drecun.
Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2022
REGION
Mandić: Nova vlada Crne Gore biće politička a ne ekspertska
On ističe da se DF mnogo promijenio u poslednjih godinu dana i da izjava kako će nova vlada poštovati svoje međunarodne obaveze ukazuje da su svjesni kako treba da se radi.

Ko može biti mandatar

Što se tiče budućeg mandatara, naš sagovornik kaže da to treba biti ličnost koja će izazivati najmanju moguću netrpeljivost u toj koaliciji od desetak stranaka.
„Ima i u političkom diskursu i van politike takvih ljudi u Crnoj Gori. Treba reći da su politički subjekti pobjednici parlamentarnih izbora valjda shvatili da je ovo poslednja prilika da nešto naprave i da nemaju prava na grešku, ako naprave grešku, došlo bi do nove političke prekompozicije u Crnoj Gori“, zaključuje Drecun.
Profesor Savo Marković kaže za Sputnjik da je jučerašnji sporazum bio ono što je očekivao narod Crne Gore od pobjednika na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020, ali da jeste možda postignut na prečac i da je bio iznenađenje za mnoge.

Glavni zadatak – spriječiti povratak DPS na vlast

„Vjerovatno su sve strane iz parlamentarne pobjedničke koalicije 30. avgusta 2020 shvatile da se sa DPS-om ne može praviti vlada, jer ko god je sa njima bio u vlasti prije ili kasnije je nestajao sa političke scene. Vidimo da, kao što piše u sporazumu, glavni zadatak te nove, stare parlamentarne većine, dakle i buduće vlade, je da spriječi povratak DPS-a na vlast, da se nastavi borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Tu imamo još da se izabere Sudski savjet i četiri sudije Ustavnog suda, ali mislim da će to ići teže, jer će se teško obezbijediti dvotrećinska većina u Skupštini“, smatra Marković.
Premijer Vlade CG Dritan Abazović. - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
REGION
Abazović: Nudili smo isti ovakav sporazum 19. avgusta
On ističe da je najvažnije što će vlada biti izabrana od političkih partija koje su pobjednice avgustovskih izbora 2020. godine, i po njemu, to su prvi izbori u Crnoj Gori, koje vlast nije pokrala.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala