- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Jednoglasna odluka: Zemlje G7 ograničavaju cene ruske nafte

© Sputnik / Svetlana MaйorovaNaftovod "Istočni Sibir-Tihi okean"
Naftovod Istočni Sibir-Tihi okean - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
Pratite nas
Na sastanku ministara finansija zemalja članica G7 jednoglasno je doneta odluka o ograničavanju cena ruske nafte, saopštio je ministar finansija Japana Šunići Suzuki.
Kako je precizirao, razlog za utvrđivanje limita cena je potreba da se „ograniče prihodi Rusije od energenata“.
Šefovi ministarstava finansija G7 saopštili su i da u slučaju potrebe postoji mogućnost dodatnih mera kako bi se ostvarila efikasnost sprovođenja ograničenja na cene ruske nafte.

„Koalicija će razmotriti naredne korake kako bi se osigurala efikasnost sprovođenja ovih mera. Međutim, postoji mogućnost i da se revidira ta gornja granica na cenu ruske nafte u slučaju potrebe“, navodi se u saopštenju koje je objavilo nemačko Ministarstvo finansija.

Ministri finansija Grupe sedam takođe su potvrdili nameru da zabrane prevoz ruske nafte i naftnih derivata morskim putem, ukoliko ih ne budu kupovali po ograničenoj ceni. Kako je objasnio ministar finansija Velike Britanije Nadima Zahavija, zemlje G7 će zabraniti „usluge poput osiguravanja brodova i finansiranje prevoznika ruske nafte po cenama iznad utvrđenog praga“.
Zemlje G7 takođe su potvrdile da će, pored ograničenja za naftu, razraditi i mehanizme koji će omogućiti „ranjivim“ zemljama da i dalje imaju pristup energetskim tržištima, uključujući i iz Rusije.
Istovremeno se pozivaju sve zemlje koje proizvode naftu da povećaju proizvodnju kako bi se smanjila volatilnost na tržištu.
„S tim u vezi pozdravljamo nedavnu odluku OPEK-a da poveća proizvodnju u svetlu ograničene ponude“, navodi se u saopštenju.
Zemlje G7 pozvale su „sve zemlje“ da se pridruže inicijativi o ograničavanju cena nafte iz Rusije.

Izuzetak – „Sahalin 2“

Kako je kasnije saopštio visoki zvaničnik ministarstva finansija Japana, napravljen je izuzetak po pitanju nafte iz projekta „Sahalin 2“ koja ne podleže ograničenjima cena ruske nafte, prenosi agencija „Kjodo“.
Naftna pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
RUSIJA
Ministri energetike G20 bez zajedničkog stava zbog destruktivnih predloga Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala