- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crna Gora: Prvo o mogućem mandataru, pa o smjeni Đurović

© Foto : Ustupljeno SputnjikuSastanak predstavnika partija pobjedničke većine sa parlamentarnih izbora 30. avgusta 2022 godine
Sastanak predstavnika partija pobjedničke većine sa parlamentarnih izbora 30. avgusta 2022 godine - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
Pratite nas
Na dnevnom redu Skupštine Crne Gore danas bi trebalo da se nađe inicijativa za smjenu predsjednice parlamenta Danijele Đurović.
Prije toga će biti održan sastanak predstavnika partija pobjedničke većine sa parlamentarnih izbora 30. avgusta 2022 godine, gdje će pokušati da se dogovore o novom mandataru. Sastanak je u toku u Bijelom salonu Skupštine Crne Gore, a posle je predviđeno obraćanje predstavnika koalicije.
Prvo su iz Srpske nove demokratije predlagali da to bude predsjednik te partije Andrija Mandić, ali po mišljenju mnogih mogao bi da to bude najstariji poslanik u crnogorskom parlamentu Miodrag Lekić. Kao jedan od kandidata za mandatara tehničke vlade juče se pominjao i Ervin Ibrahimović, predsjendik Bošnjačke stranke.
Sastanak se organizuje na inicijativu Demokratskog fronta.
Inicijativu za smjenu Đurović su podnijeli poslanici iz Demokratskog fronta, DF-PzP, Demokratske Crne Gore, Demosa, Prave i Ujedinjene Crne Gore.
Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
REGION
Crna Gora: Predlog da sastanak nekadašnje pobjedničke koalicije bude javan
Početak sjednice Skupštine zakazan je za 12 sati, a sastanak predstavnika stranaka sat ranije.
U obrazloženju inicijative za smjenu Đurović se podsjeća da je osnovna obaveza predsjednika Skupštine da dosledno sprovodi norme koje propisuju Ustav, zakon i parlamentarni Poslovnik.
Ocjenjuje se da je predsjedavanje Đurović obilježilo kontinuirano kršenje akata kojima se uređuje način funkcionisanja Skupštine.
Podsjeća se da je Đurović na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost svojim glasom presudno uticala da se smijeni prethodni načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore.
Đurović je ranije kazala da od njene smjene, o kojoj bi trebalo da se glasa u petak, niko ne bi profitirao.
„Sve dok ne bude definisana nova parlamentarna većina, ne smijemo dozvoliti da Skupština ne funkcioniše u punom kapacitetu“, kazala je Đurović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala