Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sputnjik pitao Srbe na severu KiM da li će zameniti tablice, odgovor kratak – ne menjamo ništa

© Sputnik / Dejan SimićKosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica  - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Pratite nas
Privremene institucije u Prištini dale su rok Srbima sa severa Kosova i Metohije dva meseca da promene registarske tablice na svojim automobilima, na šta od građana dobijaju jasan odgovor – ne menjamo ništa.
Privremene institucije u Prištini dale su rok Srbima sa severa Kosova i Metohije dva meseca da promene registarske tablice na svojim automobilima, na šta od građana dobijaju jasan odgovor – ne menjamo ništa.
Prvog dana primene jednostrane odluke privremenih kosovskih vlasti o preregistraciji srpskih tablica na RKS, niko od Srba na Kosovu i Metohiji nije se pojavio u centrima za registraciju vozila.
Reporteri Sputnjika obišli su Kosovsku Mitrovicu, Leposavić i Grabovac. Preregistaracija vozila je glavna tema na pijaci, u kafani, šetalištu, poslu. Srbi znaju da sada ne smeju da popuste.
© Sputnik / Milenko KovačevićŽarko Ristić
Žarko Ristić - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Žarko Ristić
„Priština pokušava da eliminiše Srbiju sa ovih prostora. Ovo sa registracijama samo je jedan u nizu poteza. Mi ne želimo da promenimo tabice. Moja porodica neće sigurno. Međutim, ako političari u Beogradu procene da to moramo da uradimo, da bismo sačuvali sebe i naše postojanje na ovim prostorima, mi nemamo drugi izbor. Prihvatićemo to do bolje prilike po našu državu i do nekog krajnjeg rešenja“, navodi Žarko Ristić.
Prema Ristićevim rečima, Srbi na severu ne žele ništa nasilno da prihvate, pa ni saobraćajne oznake. Ako bude takvih pokušaja, mogući su novi nemiri. On navodi da sa Albancima može da se živi kao sa dobrim komšijama, ali nasilno nametanje nikome ne donosi dobro.
Milovan Miletić (79) iz Grabovca ima tri automobila. Dva automobila imaju tablice Republike Srbije, dok jedan ima RSK registarske oznake.
„Na ova dva automobila koja vozi sin sigurno nećemo da menjamo registarske tablice. Ovo moje teretno vozilo ima RSK tablice, zato što sam ga tako kupio u Prištini. Želim da se političari dogovore, da nas puste da normalno živimo i vozimo automobile sa tablicama koje mi želimo“, kaže Miletić.
© Sputnik / Milenko KovačevićMilovan Miletić (79)
Milovan Miletić (79) - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Milovan Miletić (79)
Ovaj poljoprivrednik sa severa KiM navodi da obični građani mogu da nađu zajednički jezik i suživot, ali da strani faktor muti vodu. I da se ova tema sada namerno stavlja u prvi plan, zbog uzavrele međunarodne političke situacije.
Goran Milenković iz Leposavića ističe da su prethodnih godina mnogi njegovi sunarodnici, pod jakim pritiskom morali da uzmu dokumenta privremenih kosovskih vlasti.
„Veliki su pritisci na Srbe širom Kosova i Metohije. Narod je uznemiren. Ako pristanemo na preregistraciju vozila, to bi onda bio još jedan naš korak ka priznanju države Kosovo. Samim tim, to je i ukadanje još jedne ingerencije Republike Srbije na ovim prostorima. Na mom automobilu imam registarske tablice Repubike Srbije i sigurno da neću voziti automobil sa RKS saobraćajnim oznakama“, kaže za Sputnjik Milenković.

Reakcija naroda može biti nepredvidiva

Podsećamo, danas je gradonačelnik Kosovske Mitrovice Milan Radojević izjavio da se prvog dana niko od Srba na Kosovu i Metohiji nije pojavio u centrima za preregistraciju vozila, i da je to jasan signal i odgovor srpskog življa na Kosovu i Metohiji na jednostranu odluku privremenih kosovskih vlasti o preregistraciji tablica.
„Ne želimo da se odreknemo ni svojih dokumenata, ni registarskih oznaka, mi smo državljani Republike Srbije. Mislim da će i u naredna dva meseca Priština dobiti isti odgovor kao što je dobila i danas, a to je da se niko neće pojaviti u tim registracionim centrima i podnese zahtev za preregistraciju“, kazao je gradonačelnik Kosovske Mitrovice.
Upitan šta može da se desi ako automobili zbog odbijanja preregistracije budu isključivani iz saobraćaja, on je odgovorio da je „reakcija naroda nepredvidiva“, da se politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije zaista trude da budu u komunikaciji sa građanima i da održe mir i stabilnost na terenu.
U Severnoj Mitrovici prelepljene RKS registarske tablice oznakama KM - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
SRBIJA
U Severnoj Mitrovici prelepljene RKS registarske tablice oznakama KM /foto/
Žandarmerija na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
SRBIJA
Mirno na severu KiM: Počela realizacija dogovora Prištine i Beograda oko ličnih dokumenata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala