Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Mirno na severu KiM: Počela realizacija dogovora Prištine i Beograda oko ličnih dokumenata

© Sputnik / Dejan SimićŽandarmerija na severu Kosova i Metohije
Žandarmerija na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Pratite nas
Danas je počela primena dogovora Beograda i Prištine oko ličnih dokumenata i slobode kretanja. Iako je prethodnih dana vladala velika tenzija u naseljima u kojima su Srbi većina, prvi sati primene ovog dogovora prošli su bez ikakvih incidenata.
Kako se reporterska ekipa Sputnjika uverila, u naseljima na severu južne srpske pokrajine, vladala je uobičajena atmosfera. Već oko ponoći, svetla na prozorima su bila ugašena, a na centralnom gradskom šetalištu u Kosovskoj Mitrovici mogli su se zateći samo tinejdžeri.
© Sputnik / Milenko KovačevićMirna noć na severu Kosova
Mirna noć na severu Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Mirna noć na severu Kosova
Ni na administrativnim prelazima nije bilo tenzija. Ono što je primetno, pojačane su patrole KFOR-a. A nove punktove ima takozvana Kosovska policija.
Jedino što se može nazvati provokacijom, je poseta kosovskog ministara unutrašnjih poslova, Dželjalja Svećlja administrativnom prelazu Brnjak.
On je tom prilikom rekao:
„Imali smo auto koji je prošao bez problema na Brnjaku. To znači da je Srbija obustavila izdanje ulazno-izlaznih listića. Ista se situacija dogodila na Merdaru, Beloj Zemlji, Mučibabi. Na Jarinju još uvek nemamo auto koji je prošao, ali možemo zaključiti da su prestali da izdaju listiće ulaz-izlaz“, izjavio je Svećlja.

On, ipak nije propustio priliku da provokacijom podgreje atmosferu, „da će Priština nastaviti i sa drugim inicijativama kako bi pitanje nelegalnih tablica prošlo bez problema“.
© Sputnik / Dejan SimićKamion kod prelaza Jarinje
Kamion kod prelaza Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Kamion kod prelaza Jarinje
Podsetimo, u sredu su na svim administrativnim prelazima na vidnim mestima postavljene table sa "disklejmerima", odnosno obaveštenja u kojima se objašnjava da se omogućavanje korišćenja ličnih karata koje je izdala Priština vrši isključivo iz praktičnih razloga, radi omogućavanja slobode kretanja i da se to ne može tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.
Beograd i Priština postigli su dogovor o ličnim dokumentima, prema kojem Beograd ukida dokumenta za vlasnike ličnih karata koje su izdale privremene prištinske institucije, dok ih Priština neće uvoditi za građane sa ličnim kartama Srbije.
Disklejmer na administrativnom prelazu - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
SRBIJA
Obaveštenja da se dogovor ne tumači kao priznanje Kosova postavljena na administrativnim prelazima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala