- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nervoza u Evropi zbog gasa: Strepe za turbinu, a rešenje im bode oči

© AP Photo / APN Photo/Frank HormannSeverni tok
Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Pratite nas
Isporuka gasa za Evropu preko „Severnog toka 1“ potpuno je prekinuta zbog planskih radova na održavanju gasovoda, što zabrinjava Evropljane pošto to stvara rizik od ozbiljne recesije, ekonomskih i političkih potresa. Međutim, svi problemi bi mogli biti rešeni puštanjem u rad „Severnog toka 2“, kažu eksperti.
„’Gasprom’ je najavio da će gasovod ‘Severni tok 1’ proći planiranu i, što je važno naglasiti, trodnevnu popravku. Evropljani su nervozni, jer se plaše da ‘Gasprom’ možda neće uspeti da sve završi u predviđenom roku, a ako se to dogodi biće belaja. Brzo su napunili svoja skladišta gasa, ali su i dalje nervozni. Ovde je važno objasniti da podzemna skladišta gasa ne spasavaju evropsko energetsko tržište – oni imaju dovoljnu količinu gasa samo onda kada su skladišta puna, a gas i dalje stiže gasovodom. Međutim, sada kroz cevovod, koji ide kroz Ukrajinu, preko stanice „Sudža“, dnevno proteče 42 miliona kubika, što je jako malo i neće ga biti dovoljno na duže staze“, kaže ruski ekspert Marat Baširov.
Ruski eksperti ne isključuju da puštanje u rad gasovoda može biti odloženo, ako se pojave problemi i ustanove kvarovi. Situaciju dodatno komplikuje nemogućnost slanja opreme na remont zbog antiruskih sankcija koje je uveo Zapad. Na taj način Evropljani, umesto Rusiji, sami sebi nameću sankcije.
Trenutno, ceo sistem visi o koncu, odnosno o jednoj turbini, koja svakog trenutka može da otkaže, a dalja ograničenja u snabdevanju gasom u Evropi pogoršaće energetsku, ali i ekonomsku krizu, udarajući na standard života potrošača i otežavajući poslovanje evropskim kompanijama.
Iako je Evropa uspela da popuni svoja podzemna skladišta do 80,17 odsto kapaciteta, bez neophodnih količina gasa iz Rusije, zemlje EU teško da će preživeti predstojeću zimu.

„Oni imaju rezervnu opciju koja se zove ‘Severni tok-2’, a on može biti pušten u rad bukvalno za dve nedelje. On ima apsolutno novu opremu", ističe Baširov.

Hoće li cene gasa „divljati“?

Najveći evropski gasovod „Severni tok 1“ od letos ne radi punim kapacitetom – snabdevanje je u junu smanjeno na 40 odsto, a od kraja jula isporučuje svega 20 odsto od predviđenih 170 miliona kubnih metara gasa dnevno. Moskva naglašava da je smanjenje obima isporuka izazvano isključivo sankcijama koje su dovele do problema u servisiranju i remontu gasnih agregata „Simensa“.
„Gasprom“ je saopštio da je najnoviji potez bio neophodan zbog planskih radova na agregatu za pumpanje gasa u kompresorskoj stanici „Portova“. To uključuje čišćenje korpusa i pregled na pukotine ili deformacije, proveru rada sigurnosnih ventila, podešavanje sistema za kontrolu protoka vazduha i niz drugih procedura.
Prekid isporuka gasa trajaće do 3. septembra, a po završetku radova, ako ne bude tehničkih kvarova na agregatu, transport gasa će biti vraćen na nivo od 33 miliona kubnih metara dnevno.
© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaDo prekida isporuka gasa Evropi preko gasovoda "Severni tok 1" došlo je zbog planskih radova na agregatu za pumpanje gasa u kompresorskoj stanici „Portova“
Kompresorska stanica Portovaja gasovoda Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Do prekida isporuka gasa Evropi preko gasovoda "Severni tok 1" došlo je zbog planskih radova na agregatu za pumpanje gasa u kompresorskoj stanici „Portova“
„Gasprom“ je napomenuo da, u skladu sa tehničkom dokumentacijom „Simensa“, servisiranje mora biti sprovedeno na svakih hiljadu sati.
Zapad optužuje Moskvu da koristi energente kao „političko oružje“, a smanjenje kapaciteta izazvalo je rast cena gasa, koja trenutno iznosi oko 2.900 dolara za hiljadu kubnih metara.
Aleksej Gromov, jedan od direktora ruskog Instituta za energetiku i finansije, smatra da ova pauza u radu „Severnog toka 1“ neće dovesti do novog poskupljenja „plavog goriva“, jer je Evropa unapred i na vreme bila obaveštena o planskim radovima, a brokeri su već bili podigli cene.
„Tržišta su već reagovala na najavu privremenog obustavljanja rada ‘Severnog toka’ prošlonedeljnim naglim skokom cena na nivo od preko 3.500 dolara za hiljadu kubnih metara. Mislim da narednih dana ne treba očekivati neki značajni skok cena od ovog koji se već dogodio. Moguće je da će doći do nekog kolebanja cena – skokova i padova, ali ništa značajno. Da bismo shvatili šta će se dalje dešavati, moramo sačekati 3. septembar, kada bi ‘Severni tok 1‘ zvanično trebalo da nastavi sa radom“, objasnio je Gromov.

Evropi preti smrzavanje

Osim smanjenja isporuka gasa „Severnim tokom“, potpuno je obustavljeno i pumpanje gasa kroz gasovod „Jamal-Evropa“ zbog ograničenja koje je uvela Poljska, a istovremeno Ukrajina je prepolovila tranzit ruskih sirovina preko svoje teritorije, dok se evropske vlasti i SAD i dalje protive pokretanju „Severnog toka 2“. Cenu za takvu politiku „debelo“ plaćaju Evropa i evropski potrošači, dok profitira Amerika.
Štaviše, ako se tokom ove trodnevne provere otkriju kvarovi na poslednjoj turbini koja radi, gasovod može biti isključen na duže vreme, a to će biti dodatni udarac za EU.
Eksperti ocenjuju da je trenutna situacija test za evropski energetski sistem - da vidi može li da preživi bez ruskog gasa. Upozoravaju i da zbog nedovoljnih isporuka ruskog gasa, čak i ako skladišta EU budu popunjena 80-90 odsto, evropska skladišta se mogu u potpunosti isprazniti do sredine grejne sezone, što će dovesti do još većeg povećanja cena, koje bi, u tom slučaju, tokom zime mogle da skoče na četiri hiljade do pet hiljada dolara.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da su obustavu rada gasovoda „Severni tok“ izavali Evropljani svojim sankcijama, a da ruska strana i „Gasprom“ ostaju privrženi svojim ugovornim obavezama, ali da sada ne mogu da ih ispunjavaju zbog ograničenja i sankcija koje su uvele i EU, Velika Britanija i druge zemlje.
Pokretanje „Severnog toka 2“, koji ide iz Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke, moglo bi da spasi Evropu od smrzavanja i obuzda cene na tržištu, ali to sprečavaju zapadne sankcije, virus rusofobije koji je zarazio zapadne elite i apsurdni posupci evropskih vlasti u energetskoj sferi.
LNG terminal - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
EKONOMIJA
Iscurilo Bajdenovo obećanje: Američki tečni gas za Evropu - samo na kašičicu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala