- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Eksperti vrše inspekciju Zaporoške nuklearne elektrane, ostaće do 3. septembra

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaZaporoška nuklearna elektrana
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Pratite nas
Eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pregledaju Zaporošku nuklearnu elektranu u Energodaru, koja je pod kontrolom Rusije. Sa njima su u pratnji predstavnici državne korporacije „Rosatom“ i novinari.

„Teritorija nije oštećena. Šta više, uz rusku pomoć, deo koji smo prošli je poboljšan i modernizovan“, rekao je savetnik generalnog direktora „Rosatoma“ Renat Karčaa.

Takođe, kako je saopšteno u pres-službi, u Energodaru su pojačane mere bezbednosti, dok je „intenzitet granatiranja tokom misije smanjen, ali granatiranje nije prestalo“.
Kako je saopštio šef vojno-građanske administracije Vladimira Rogov, delegacija će ostati do 3. septembra.
Eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) će razmotriti mogućnost da se njihova misija stalno rasporedi u Zaporoškoj nuklearki, izjavio je generalni direktor Agencije Rafael Grosi.

„Svi imamo jedan cilj, a to je zaštita od nuklearne havarije. Poseban akcenat je na nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti od radijacije“, rekao je on.

Tokom jutra, u gradu Energodar poginula su tri civila i ranjeno pet. Nakon toga su se čamcima iskrcali ukrajinski diverzanti koje su razoružali ruski vojnici. Bez obzira na jutarnja granatiranja, misija IAEA je tokom dana stigla u Zaporošku nuklearku.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj: Moskva strahuje od provokacija Kijeva tokom posete misije IAEA
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala