- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ugovor o izvozu vina u Kinu vredan 880.000 evra biće sklopljen na sajmu u Beogradu

© Sputnik / Maks Vetrov / Uđi u bazu fotografijaVino
Vino - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Pratite nas
Ministarka trgovine i turizma Republike Srbije Tatjana Matić najavila je danas da će dva velika proizvođača vina tokom Sajma vina Otvorenog Balkana sklopiti ugovor za plasman u Kinu vredan 880.000 evra.
Ona je za Tanjug ocenila da je sajam bitan sa trgovinskog aspekta jer će ga pratiti sastanci proizvođača vina.
„Imamo velika očekivanja kada govorimo o udruživanju proizvođača vina iz zemalja Otvorenog Balkana i zajedničkom nastupu na trećim tržištima“, rekla je ministarka i dodala da će uslediti mnogo ovakvih ugovora o vinu.
Prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative Otvoreni Balkan, biće otvoren sutra u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije i Severne Makedonije, Edija Rame i Dimitra Kovačevskog.
Svečano otvaranje sajma, koji traje do 4. septembra, planirano je u 13 časova u Hali 1 Beogradskog sajma.
Učestvuje ukupno skoro 400 izlagača i prizvođača vina iz više od 20 zemalja. Najviše njih će biti iz zemalja regiona, pre svega Srbije, Severne Makedonije, Albanije, ali i iz celog sveta, Južne i Severne Amerike i centralne Evrope.
Samo iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije učestvovaće više od 230 izlagača.
Učestvuju i izlagači iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Argentine i Čilea.
Vina će ocenjivati 25 međunarodnih sudija, od kojih pet sa oznakom „master of vajn“, što sajmu daje posebnu težinu i svrstava ga u red najprestižnijih u svetu.
„Vinska vizija OB“ će na Beogradskom sajmu okupiti najbolje proizvođače vina u regionu i promovisati Balkan kao sve traženiju vinsku i turističku destinaciju. To je konkretan korak u ostvarenju cilja inicijative Otvorenog Balkana - zajedničkog tržišta koje podrazumeva slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga, poručuju organizatori, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala