- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Samit lidera regiona 12. septembra u Sloveniji

Pratite nas
Slovenački premijer Borut Pahor najavio je danas da će samit Brdo-Brioni, inicijativa regionalne saradnje biti održan 12. septembra na Brdu kod Kranja uz učešće lidera regiona.
Među učesnicima samita Brdo-Brioni biće, kako je najavljeno iz Ljubljane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Hrvatske Zoran Milanović koji je i kopredsedavajući inicijative, predsednik Albanije Bajram Begaj, tročlano Predsedništvo BiH u sastavu Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, predsednici Crne Gore i Severne Makedonije, Milo Đukanović i Stevo Pendarovski, kao i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.
Samit će biti prilika da se sagleda aktuelna situacija u regionu i uputi poziv članicama i institucijama EU da ubrzaju proces proširenja, saopšteno je iz Pahorovog kabineta, prenosi STA.
Inicijativa Proces Brdo-Brioni nastala je 2010. godine, kada su tadašnji premijeri Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži između dve zemlje, želeli da inspirišu lidere Zapadnog Balkana svojim primerom i podstaknu ih da rešavaju bilateralna pitanja i brže napreduju na putu evropskih integracija.
Za više od jedne decenije, inicijativa Brdo-Brioni se etablirala kao najvažnija politička inicijativa te vrste u jugoistočnoj Evropi, a kasnije je iz nje izrastao Berlinski proces, navodi se u saopštenju predsednika Slovenije, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala