- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Počinje filmski festival u Veneciji, i srpski film u selekciji Mostre

© AP Photo / Lionel CironneauCrveni tepih u Kanu
Crveni tepih u Kanu  - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Pratite nas
Najstariji filmski bijenale na svetu, Međunarodni filmski festival u Veneciji svečano se otvara večeras, projekcijom filma „Bela buka“. Na čuvenoj Mostri koja će 79. put ugostiti veliki broj svetskih zvezda, za glavnu nagradu, Zlatnog lava, ove godine takmiče se 23 ostvarenja.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Festival koji će trajati do 10. septembra, otvara američka crna komedija „Bela buka“ reditelja Noe Baumbaha uz ukidanje svih zdravstvenih ograničenja i pravila u vezi pandemije koronavirusa.
U konkurenciji za nagradu našlo se pet američkih filmova, dva latinoamerička, tri engleska, pet italijanskih, pet francuskih, dva filma iz Irana i jedan iz Japana.
Među naslovima su i ostvarenja oskarovaca i najpoznatijih reditelja današnjice, Darena Aronovskog, Florijana Zelena, Jafana Panahija, Martina Mekdone, Toda Filda, Luke Gvadanjinija...
Među očekivanim gostima festivala su zvezde poput Olivera Stouna, Entonija Hopkinsa, Penelope Kruz, Hjua Džekmena, Kejt Blanšet, kao i diva evropskog filma, junakinja Bunjuelovog filma „Lepotica dana“, slavna francuska glumica Katrin Denev kojoj će na Venecijanskom festivalu biti dodeljen počasni Zlatni lav za ukupni doprinos umetnosti.
Ove godine Srbija učestvuje sa filmom Dušana Zarića i Matije Gluščevića „Da li ste videli ovu ženu“ kao srpsko-hrvatska koprodukcija, u zvaničnom takmičarskom programu Nedelja kritike. Reč je o prestižnoj selekciji koja okuplja sedam debitantskih filmova iz celog sveta, a poslednji put srpski učesnik ovog programa bila je drama „Ničije dete“ Vuka Ršumovića (na 71. Bijenau 2014) koji je zabeležio apsolutni trijumf, sa tri najprestižnija priznanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala