- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov: Obustava rada „Severnog toka“ je posledica evropskih sankcija

© AP Photo / Bernd ThissenTurbina za gasovod "Severni tok" u kompaniji "Simens" u Nemačkoj
Turbina za gasovod Severni tok u kompaniji Simens u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Pratite nas
Obustavu rada gasovoda „Severni tok“ su izavali Evropljani svojim sankcijama, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Videli smo saopštenje 'Gasproma' da je 'Severni tok' zaustavljen na nekoliko dana. Znate da tamo radi samo jedna turbina. Postoje obavezni radovi koji se moraju obaviti u određenom roku. Postoje problemi u realizaciji tih propisanih radova, što je 'Gasprom', takođe, u više navrata objašnjavao. Kao prvo, radi jedna turbina. Svim ostalim turbinama je potreban remont, ili su remontovane, ali ne mogu da budu montirane i puštene u rad, jer nisu pravno registrovane“, rekao je Peskov novinarima.
On je naveo da se servisiranje turbina realizuje u skladu s britanskim pravom.
„Za to je zaduženo odeljenje kompanije 'Simens' koje se nalazi u Velikoj Britaniji i bavi se američkom opremom. Znamo za sankcije Velike Britanije protiv naše zemlje. Bez potrebnih pravnih garancija da te sankcije neće važiti za turbine nemoguće je bilo šta raditi s njima, odnosno, do ove situacije su doveli Evropljani, njihove sankcije“, rekao je Peskov.
Portparol Kremlja je dodao da ruska strana i „Gasprom“ ostaju privrženi svojim ugovornim obavezama, ali da sada ne mogu da ih ispunjavaju zbog ograničenja i sankcija koje su uvele i Evropska unija, i Velika Britanija, i druge zemlje.
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
RUSIJA
„Gasprom“: „Severni tok“ obustavlja rad na tri dana zbog planskog remonta; rastu cene gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala