- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Godišnjica ubistva prvog lidera DNR - čoveka koji je ušao u istoriju

© Sputnik / Igorь Maslov / Uđi u bazu fotografijaMemorijalni spomenik prvom lideru DNR Aleksandru Zaharčenku
Memorijalni spomenik prvom lideru DNR Aleksandru Zaharčenku  - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Pratite nas
Prvi lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandar Zaharčenko, koji je pre četiri godine poginuo u terorističkom napadu, zasluženo je ušao u istoriju ne samo Donbasa, već i cele Rusije, izjavio je lider DNR-a Denis Pušilin.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Prolaze godine, a na mestu pogibije Aleksandra Zaharčenka se uvek nalazi cveće. Tako i treba da bude. On se žrtvovao za svoje zemljake. Međutim, i nakon smrti heroj Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko približava našu pobedu, jer se na njega ugledaju njegovi ratni prijatelji, koji sada solobađaju Donbas. On je običan momak iz Donjecka, živeo je tako da je zasluženo ušao u istoriju ne samo Donbasa, već i Rusije“, napisao je Pušilin na Telegramu.

On je obratio pažnju na to da u raznim delovima Rusije nazivaju ulice i trgove njegovim imenom.
Lider Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik je naveo da je Zaharčenko „preuzeo na sebe da rukovodi bratskom republikom u najtežem trenutku za narod Donbasa i uspeo je da sagradi državni sistem i da napravi normalan život za mladu zemlju koja je pravila prve državne korake“.
„Danas savezničke snage LNR, DNR i Rusije približavaju to ka čemu je stremio i o čemu je maštao narodni lider Donbasa, koji je oslobođen od ukrajinske okupacije“, napisao je na Telegramu.
Aleksandar Zaharčenko je bio jedan od komandira policije Donbasa, koji je stao u zaštitu stanovnika regiona, koji su odbili da prihvate ishod državnog prevrata u Ukrajini 2014. godine. U avgustu 2014. godine Zaharčenko je bio predsednik Saveta ministara DNR, pobedio je na izborim u republici 2. novembra 2014. godine. Smrtno je ranjen 31. avgusta 2018. godine nakon eksplozije u Donjecku. U tom terorističkom napadu je poginuo njegov telohranitelj, a ranjeno je 12 ljudi.
Portret Aleksandra Zaharčenka na zgradi Donjeckog pozorišta - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2019
Utvrđeni nalogodavci i izvršioci ubistva Zaharčenka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala