- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“: „Severni tok“ obustavlja rad na tri dana zbog planskog remonta; rastu cene gasa

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaCevi gasovoda "Severni tok 2"
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Pratite nas
Isporuka gasa „Severnim tokom“ potpuno je prekinuta, danas počinju planski radovi na agregatu za pumpanje gasa u kompresorskoj stanici „Portova“, potvrdio je „Gasprom“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prekid isporuka gasa trajaće, kako je najavljeno ranije, tri dana, odnosno do 3. septembra. U međuvremenu, kompanija „Simens enerdži“ je saopštila da ne učestvuje u tehničkim radovima na gasovodu „Severni tok“ koje je najavio „Gasprom“.
Prethodno su operater gasovoda „Nord strim AD“ i nemački gasno-transportni sistem GTS saopštili da se na tri dana obustavlja isporuka gasa „Severnim tokom“.
Nakon prekida isporuka gasa „Severnim tokom", cene fjučersa za gas u Evropi rastu za pet odsto i približavaju se vrednosti od 2.900 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, pokazuju podaci londonske berze ICE.
„Severni tok“ od sredine juna radi uz ograničenja, a od kraja jula isporučuje svega 20 odsto od predviđenih 170 miliona kubnih metara gasa dnevno. Ruska strana naglašava da je smanjenje obima isporuka izazvano isključivo sankcijama koje su dovele do problema u servisiranju i remontu gasnih agregata „Simensa“. Sada rad gasovoda omogućava samo jedna turbina.
Isporuke gasa iz Rusije tranzitom preko Ukrajine su ostale nepromenjene posle obustave rad „Severnog toka“.
Bez obzira na ograničenja u isporukama gasa od „Gasproma“, Evropa je uspela da popuni svoja podzemna skladišta do 80,17 odsto kapaciteta, sledi iz podataka Asocijacije operatera gasne infrastrukture Evrope.
Maketa projekta TE-TO Pančevo  - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
RUSIJA
"Gasprom" obustavio isporuke gasa Francuskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala