- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Evropa beleži najveću cenu električne energije u istoriji

© Flickr / CatDancingDalekovod
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Pratite nas
Prosečna mesečna cena električne energije u Evropi je u avgustu 2022. godine bila najveća do sada usled naglog porasta cena gasa, navodi se u izveštaju analitičke kompanije „Ristad enerdži“.

„Cene električne energije u Evropi su još više porasle tokom poslednje nedelje i sada se može tvrditi da će u avgustu biti najskuplja struja na svim evropskim tržištima“, smatra analitičar kompanije Fabijan Reningen.

Prema podacima kompanije „Ristad“, rekord iz jula je oboren u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, a italijansko tržište je prvo na kome je prosečna mesečna spot cena premašila 500 evra po megavat satu. Prema agenciji, veleprodajna cena električne energije sa isporukom za sledeću godinu u Francuskoj i Nemačkoj je premašila prošle nedelje 1.000 evra po megavat satu.
Navodi se da je skok cena električne energije povezan sa velikim rastom cena gasa poslednjih dana. Ta situacija je dovela do aktivnih dejstava evropskih vlasti. Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je izjavila da Evropska komisija smatra da je neophodno da se uradi nešto kako cene gasa ne bi imale dominantni uticaj na cenu električne energije na tržištu EU.

„Evropska komisija je dala do znanja da planira da se umeša u tržište električne energije, kako bi obuzdala vrtoglav rast cena. Jedan od ključnih problema koji bi trebalo rešiti je podela tržišta gasa i električne energije, i nejasno je kako to može da se najefikasnije ostvari na liberalizovanom tržištu električne energije, kao što je evropsko tržište“, smatra Reningen.

Analitičar smatra da je jedna od opcija uspostavljanje ograničenja cena, mada pritom nastaje problem – kako će se proizvođačima električne energije nadoknaditi troškovi u slučajevima kada su ograničene cene ispod troškova proizvodnje uglja i gasa.
„U slučaju ograničenja cena gasa ili električne energije neki od važnijih tržišnih mehanizama balansiranja između potražnje i ponude će biti narušeni“, naveo je on.
Do naglog rasta cena gasa došlo je nakon što je kompanija „Gasprom“ objavila da zaustavlja pumpanje gasa „Severnim tokom“ prilikom planskog remonta.
Zaustavljanje radova na gasovodu je povezano sa radovima na jedinom gasnom agregatu na kompresorskoj stanici „Portova“, koji će trajati tri dana do 3. septembra.
Elektrostanica - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
EKONOMIJA
Strujni udar u Evropi: Političari dižu cene bajkom da se može bez ruskih energenata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala