- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crna Gora: Mogu li pobjednici posljednjih parlamentarnih izbora dogovoriti novu vladu

© Sputnik / Boban NovovićCrnogorski parlament
Crnogorski parlament - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Pratite nas
Jedan od lidera DF Andrija Mandić uputio je poziv da se, nakon rušenja vlade Dritana Abazovića, ponovo razgovara o rješenju političke krize na šta su odgovorile pozitivno gotovo sve partije iz koalicije koja je ostvarila pobjedu na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine.
Mandić je inicijativu izneo u utorak uz poruku da je DF spreman da preuzme odgovornost za Crnu Goru uz poštovanje svih preuzetih međunarodnih obaveza.
Mandića su partijske kolege prethodnih dana pominjale kao poželjnog mandatara.

Da li je moguć dogovor

Za petak, 2. septembra zakazana je sjednica Skupštine na kojoj, prema dnevnom redu, treba da se glasa o smjeni predsjednice Skupštine Danijele Đurović iz SNP-a. Inicijativu za smjenu Đurović potpisao je 31 poslanik DF-a, Demokrata, Demosa, Ujedinjene i Prave Crne Gore. Nije je potpisala potpredsjendica Skupštine Branka Bošnjak iz PZP. Prava Crna Gora je pozvala Đurović da do petka podnese ostavku, navodeći da bi na taj način SNP konkretno doprinio dogovoru pobjednika izbora 30. avgusta.
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
REGION
Dvije godine od istorijske pobjede u Crnoj Gori - još se ne zna ko su pobjednici
Iz SNP-a su ranije saopštili da očekuju da inicijativa bude povučena, a premijer Dritan Abazović je juče kazao da je „pokušaj obezglavljivanja svake institucije, pokušaj destabilizacije Crne Gore“.
Stav Demokrata
Predsjednik Kluba poslanika Demokrata u Skupštini Crne Gore Boris Bogdanović potvrdio je da će se ta partija odazvati na poziv Demokratskog fronta za sastanak 2. septembra.
Bogdanović postavlja samo dilemu da li će sastanak biti održan prije ili posle smjene predsjednice Skupštine Danijele Đurović.
„Drago nam je što su URA, SNP, NSD promijenili svoje odluke, te nakon izričitog stava da nakon rušenja DPS Vlade nema više 30. avgusta i sastanaka o restartu. Njihova promjena sopstvene odluke je dobar signal. Sastanak je prijeko potreban. Ostaje samo da Klub poslanika odluči da li će na sastanak doći prije ili nakon razrješenja gospođe Đurović i u kom sastavu, odnosno ko će ga predstavljati“, kazao je Bogdanović.
On ističe da je uzaludan pokušaj spasavanja predsjednice Skupštine.
„Pokušaj spasavanja gospođe Đurović koja je proizvod koalicionog Sporazuma URA-SNP sa DPS, taktikama naših kolega, na isti način kao i pokušaj spasavanja 43. DPS Vlade, neće uspjeti. Te je bolje da isto i ne pokušavaju, već da se iskreno odnesu prema onom što je predmet dijaloga“, zaključuje Bogdanović.

Inicijativa za smenu Đurkovićeve kamen spoticanja

Mandić je na pres konferenciji u utorak izrazio nadu da je još uvijek moguće postići politički sporazum koji narod očekuje. On vjeruje da se mogu prevazići nesporazumi u pobjedničkoj koaliciji sa parlamentarnih izbora.
Ujedinjena i Prava Crna Gora su potvrdile prisustvo na sastanku u petak i najavile da će podržati svaki dogovor bivše parlamentarne većine. Iz Ujedinjene su i izrazili spremnost da podrže lidera NSD-a Andriju Mandića za mandatara za sastavljanje buduće Vlade.
Srpski patrijarh Porfirije u Herceg Novom - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
REGION
Dva razloga zbog kojih je stavljena tačka na uređenje odnosa države Crne Gore i SPC
S obzirom da Demokrate ne odustaju od toga da se izglasa nepovjerenje predsjednici Skupštine Danijeli Đurović, to bi mogao biti kamen spoticanja ili tačka dogovora nekadašnje parlamentarne većine.
Lider SNP-a Vladimir Joković je izjavio da će SNP razmotriti Mandićevu ponudu za razgovor, kada se izjasne oni koji su srušili Vladu Dritana Abazovića.
„Što se SNP-a tiče, mi smo uvijek spremni da razgovaramo. Mislim da prvo oni koji su oborili ovu Vladu treba da kažu da li imaju dogovor sa DPS-om i da li žele da uopšte pričaju sa starom parlamentarnom većinom. Ovdje mislim na Demokrate i na one druge koji su srušili Vladu, a zna se koji su. Moramo vidjeti da li oni prihvataju sve ovo i kad vidimo da li ima smisla. Naravno, mora se konsultovati i URA jer bez njih nema većine. URA je bila izuzetno korektna prilikom svih ovih procesa. Mi negdje naprosto smatramo da treba da ostanemo zajedno“, poručio je Joković.
Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je saopštio da je spreman za razgovore.
„Problemi se mogu riješiti samo dijalogom, sve ostalo je primitivizam. Moramo razgovarati jedni s drugima, možda je nekad teško, ali tu smo“, kazao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala