- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski ministar o pregovorima sa „Gaspromom“: Nadamo se pozitivnom ishodu

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaGasprom
Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Pratite nas
Vlasti Bugarske vode pregovore sa ruskom kompanijom „Gasprom“ o obnavljanju isporuka gasa i nadaju se pozitivnom ishodu, saopštio je ministar energetike zemlje Rosen Hristov.
Kako je precizirao, „pregovori se vode izuzetno intenzivno“.
„U kontaktu smo sa 'Gaspromom' i pokušavamo da privedemo pregovore kraju sa pozitivnim rezultatom i da obnovimo isporuke pod uslovima koji su povoljni za nas. To su izuzetno teški pregovori. Ne radi se samo o isporukama gasa, nego i o uslovima plaćanja u okviru evropskih ograničenja, o ceni, rokovima, zaštiti interesa 'Bulgargasa' i njihovih prava po ugovoru u slučaju arbitraže, ukoliko stvar dođe do toga“, rekao je Hristov za televiziju BNT.
Hristov je ponovio da Bugarska neće uspeti da do kraja godine primi sve količine gasa koji je prestala da dobija krajem aprila, te da stoga bugarska strana želi da se isporuke te količine prebace za 2023. godinu, iako ugovor sa „Gaspromom“ ističe krajem 2022. godine. Nije želeo da govori o mehanizmu plaćanja, ali je istakao da će Bugarska koristiti istu šemu kao i druge evropske zemlje – Nemačka, Italija, Grčka i Mađarska.
Na pitanje da li će vlada otvoriti račun u rubljama, ministar je kazao da su to „sve poverljive informacije“.
Istovremeno je dodao da čak i u slučaju da „Gasprom“ nastavi sa isporukama, Bugarska ne računa samo na rusku kompaniju, nego teži diverzifikaciji isporuka i pregovara sa najvećim stranim naftnim i gasnim kompanijama, uključujući turske.
Gasna kompresorska stanica Minska - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
RUSIJA
Bugarski ekspert: Gromoglasno smo odustali od ruskog gasa i sad smo u bezizlaznoj situaciji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala