- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Turska pet puta povećava cenu prolaska brodova sa hranom kroz Bosfor i Dardaneli

© Sputnik / Margarita ZorinaZakat nad prolivom Bosfor, Stambul
Zakat nad prolivom Bosfor, Stambul - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
Pratite nas
Turska povećava cenu prolaska brodova sa hranom kroz moreuze Bosfor i Dardaneli i najavljuje da će prolazak brodova kroz crnomorski moreuz porasti pet puta, pišu turski mediji.
Nove cene će početi da se obračunavaju od 7. oktobra. Pretpostavlja se da će godišnji prihod Turske porasti do 200 miliona dolara, sa trenutnih 40 miliona dolara.
Turska je najavila da će nagli porast cena za prolazak trgovačkih brodova kroz moreuze Bosfor i Dardaneli stvoriti dodatne poteškoće za izvoz žitarica iz Rusije, koji je i tako ograničen „skrivenim sankcijama“, smatra predsednik odbora Saveza izvoznika žitarica Rusije Eduard Zernin.

„Poskupljenje taksi za prolazak brodova kroz Bosfor 7. oktobra, stvara dodatan negativni efekat za izvoz ruskih žitarica. U početku je dogovor o koridoru žitarica plasirao na svetsko tržište ukrajinsko žito sa značajnim popustom, što je doprinelo smanjenju cena za izvoz ruskog žita. Ovo poskupljenje će dovesti do povećanja cena prevoza i troškova za izvoz ruskog žita“, izjavio je Zernin.

On smatra da nije reč o zatvaranju glavne ruske maršrute za izvoz, ali će uvećanje biti negativan signal za ruske izvoznike.
Kako je Zernin naveo, Turska je iskoristila svoje pravo i za to je teško mogu okriviti.

„Problem je u tome što je ona to uradila u maksimalno nepovoljnom trenutku, kada izvoz ruskih žitarica pati od skrivenih sankcija, koje nisu ukinute kao rezultat ‘prehrambenog sporazuma’, bez obzira na uveravanja najvećih država“, zaključio je predsednik odbora Saveza izvoznika žitarica.

Uvećanje cena će biti u skladu sa pravima koja joj daje Konvencija iz Montrea iz 1936. godine. Ona ima pravo da naplaćuje svetionike i opsluživanje brodova koji prolaze kroz Bosfor i Dardaneli. Turska se, pritom, obavezala da će poštovati principe međunarodnog pomorskog prava.
Izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka odvija se u okviru prehrambenog sporazuma koji su 22. jula potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN.
Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Teretni brod Razoni u luci u Odesi - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajina izvezla milion tona poljoprivrednih proizvoda: Isplovila još tri broda sa žitom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala