- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Rusiji uskoro počinju vežbe „Vostok 2022“: U manevrima će učestvovati više od 50.000 vojnika

© Sputnik / Vitaliy AnkovMešovite taktičke vežbe 5. kombinovane armije Istočnog vojnog okruga u Primorskom kraju
Mešovite taktičke vežbe 5. kombinovane armije Istočnog vojnog okruga u Primorskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Pratite nas
Na sedam poligona Istočnog vojnog okruga u Rusiji od 1. do 7. septembra održaće se vojne vežbe „Vostok 2022“, a u njima će učestvovati više od 50.000 vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Strateške komandno-štabne vojne vežbe 'Vostok 2022' održaće se od 1. do 7. septembra 2022. godine pod rukovodstvom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije. Uvežbavaće se odbrambena i ofanzivna dejstva na sedam poligona Istočnog vojnog okruga“, saopštio je ruski vojni resor.
Na vežbama će se razrađivati različite varijante dejstava vidova vojske i koalicionih grupacija trupa u interesu osiguravanja vojne bezbednosti Rusije i njenih saveznika u zoni odgovornosti Istočnog vojnog okruga.
Iz sastava Oružanih snaga Rusije u vežbama će učestvovati organi vojne komande i snage Istočnog vojnog okruga, deo Vazdušno-desantnih snaga, vojno-transportne i avijacije dugog dometa.
U manevrima će takođe učestvovati operativne komandne grupe, vojni kontingenti i posmatrači iz ODKB, ŠOS i drugih partnerskih država kao što su Azerbejdžan, Alžir, Jermenija, Belorusija, Indija, Kazahstan, Kirgizija, Kina, Laos, Mongolija, Nikaragva, Sirija i Tadžikistan.
U vežbama će biti angažovano preko 50.000 vojnika, više od 5.000 jedinica naoružanja i vojne tehnike, uključujući preko 140 letelica, 60 vojnih brodova, čamaca i pomoćnih plovila.
Osnovna taktička dejstva biće održana na poligonu Sergejevski u Primorju. Snage Tihookeanske flote i Ratne mornarice Kine održaće u Japanskom moru zajedničke vežbe.
Tokom vežbi komandanti i štabovi će usavršiti veštine upravljanja vidovima vojske i koalicionim grupacijama prilikom odbijanja agresije u istočnom pravcu i u dalekoistočnoj morskoj zoni.
Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, akcije uključenih trupa biće u skladu sa Sporazumom o jačanju poverenja u vojnoj oblasti u pograničnom području, sklopljenom 1996. godine između Rusije, Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana i Kine.
Voennыe učeniя Vostok-2018 - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2022
RUSIJA
Vojne vežbe Rusije i Kine – trn u oku NATO i Vašingtona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala