Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Pešić ponovo ima svog „Gurovića“

© FIBANikola Kalinić
Nikola Kalinić - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Pratite nas
Govorio je Svetislav Pešić početkom maja još da će Nikola Kalinić biti najvažniji igrač njegove reprezentacije, kao što je to nekada bio Milan Gurović. Te reči dobile su svoje značenje u Istanbulu gde je Kalinić praktično rešio duel i pogurao Srbiju korak bliže Svetskom prvenstvu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Pešić je 2001. i 2002. godine imao veća imena i zvezde od Gurovića, ali popularni Čiča je bio taj kome je Svetislav prišao na zagrevanju pred meč sa Amerima u Indijanapolisu. Znao je gde je ključ. I ključ je otključao bravu.
Slično je i sada. Iako u timu ima Nikolu Jokića, najboljeg na svetu, iako ima Vasilija Micića, jednog od najboljih u Evropi, Pešić je kapitensku traku dao Vladimiru Lučiću, a posebno mesto u timu u pravo Kaliniću.
On igra na „poziciji Gurovića“.
Koliko mu dobro ide videli smo na njegovom jubilarnom stotom meču u dresu reprezentacije. Postigao je najvažnije poene na utamici, trojku pri rezultatu 72:72, potom i vrlo važnu dvojku i rešio meč u gradu koji mu je vrlo dobro poznat.
Gurović je u odnosu na Kalinića bio izrazitiji šuter, ali i Kalinić, kako mu se karijera razvija i on počinje sve bolje da šutira spolja, s tim da ima unutrašnju igru verovatno bolju nego što je to imao Gurović.
Zajedničko im jei to što su obojica vrlo snažni karakteri, nose duhom celu ekipu, tako da je uloga takvih igrača nekada i nemerljivo velika. Ne vidi se u statistici. A znači i previše za moral ekipe.
A, na svetu nema mnogo trenera koji znaju tako dobro da motivišu i izvuku najbolje iz takve vrste igrača kao što je to Pešić.
Pre utakmice smo se istezali, a Pešić kada je pod stresom i nervozom zbog utakmice, znao je da razvlači žvaku. Razvuče je onako 20 centimetara, to mu je neka antistres terapija. Priđe on i kaže mi: 'Oćemo da dobijemo?' Ja razmišljam, ako ih je Argentina dobila, a protiv Skole i Noćionija smo igrali sto puta, zašto ne bismo mogli i mi. 'Ma, kouč, pocepaćemo ih', kažem mu ja, tim rečima nešto. Samo me je pogledao i rekao: Svašta“, prisetio se jednom prilikom Gurović u razgovoru za Original.
Sa takvim „mentalnim igrama“ u pripremi reprezentacije Pešić je nastavio i ovog leta.
Niko me ne pita da li će Kalinić da igra. Dosad me niko nije pitao. Šta mislite kako se Kalinić oseća? A, meni je Kalinić najvažniji igrač reprezentacije. Evo sad ovde vam direktno kažem – meni je Kalinić najvažniji igrač reprezentacije, kao što mi je bio Gurović“, kazao je nedavno Pešić.
Selektor je naveo je da Kalinić „drži grupu, drži ekipu“ i da je „svuda na terenu“.
Dakle, povezanost je jasna.
Pešić zna da će od Nikole Jokića i Vasilija Micića svakako dobiti mnogo na terenu, ali zna i da treba na neki način da „podigne“ ostale i da im da na značaju u komplikovanog zajednici kakva je sportska ekipa.
Zato je Lučić kapiten, kao i Nemanja Bjelica, a Kalinić je... Pa, „Gurović“.
Sve vesti sa Evrobasketa pratite u našem specijalu.
Emisiju Miljanov korner gledajte na Sputnjiku.
Jusuf Nurkić  - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Evrobasket 2022
Niko nema amplitude kao vesela družina iz Bosne
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala