- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski premijer o pregovorima sa „Gaspromom“: Geopolitika ne treba da se meša u ekonomske interese

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaPodzemno skladište gasa u Kalinjingradskoj oblasti
Podzemno skladište gasa u Kalinjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Pratite nas
Bugarska planira da obezbedi gas za grejnu sezonu i pokušaće da do kraja ispuni ugovor sa „Gaspromom“, izjavio je u emisiji bTV šef tehničke vlade Galab Donev, komentarišući namere vlade da obnovi pregovore o isporukama gasa.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Tekući ugovor je aktivan do kraja godine, mada će nova vlada pokušati da se dogovori o tome da se količine gasa, koje Bugarska nije uspela da dobije ove godine, prenesu na 2023. godinu, objasnio je Donev.
„Ministar energetike očekuje odgovor od ‘Gasproma’, mi radimo na tome kako bi sve one obaveze koje ‘Gasprom’ ima po ugovoru bile ispoštovane“, izjavio je premijer.
Donov je pojasnio da je reč o tekućem ugovoru, kao i da se ne vode pregovori o drugim kratkoročnim i dugoročnim pregovorima. Prema njegovim rečima, pregovore će voditi regularna vlada (parlamentarni izbori su zakazani za 2. oktobar), ali nije pojasnio da li će se pregovori voditi sa „Gaspromom“.
Novi premijer je opovrgao tvrdnje o tome da Bugarska vrši neki geopolitički zaokret.
„To nikako nije geopolitički zaokret. Zemlja ima jasnu orijentaciju, ona je deo Evropskog saveza i verni i pouzdan NATO saveznik. Geopolitika ne bi trebalo da se meša na takvom nivou kada je reč o ekonomskim pregovorima i ekonomskim interesima“, naveo je on.
Premijer je komentarisao i proces u arbitražnom sudu između Bugarske i „Gasproma“. On nije saglasan sa izjavama da se Bugarska ne bori i da sebe krivi za gasni spor.
Ranije je ministar energetike Rosen Hristov nekoliko puta upozoravao na veliku nestabilnost koja bi mogla ugroziti Bugarsku ugovorom zbog tačke „uzmi ili plati“. Pitao se da li bi zemlja trebalo da rizikuje, obraćajući se sudu.
Prema rečima premijera, njegove kolege su uradile sve što je u njihovoj moći, pre nego što je postalo jasno da su pregovori sa „Gaspromom“ neizbežni. On je naveo da bi cena gasa trebalo da bude podnošljiva i za biznis i za stanovništvo.

„Neophodne su ne samo slobodne količine gasa - sirovina ili gasa u tankerima, nego i odgovarajuća infrastruktura, kako bi mogli da taj gas transportuju do gasnog sistema. Ako govorimo o tečnom prirodnom gasu, potrebni su terminali, a zatim se taj gas transportuje gasovodom određenih zemalja kako bi te kapacitete transportovali u naš gasovod“, objasnio je on.

Donev je dodao, da prethodna vlada Kirila Petkova, koja se dogovorila o isporukama tečnog prirodnog gasa, nije obezbedila terminale za njegov istovar. Nova vlada je mogla da se dogovori o istovaru bar jednog tankera od sedam, to je količina koja je planirana za oktobar.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
RUSIJA
Bugarski političar: Nema smisla da se ljutimo na „Gasprom“, inače ćemo osuditi ljude na hladnoću
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala