- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Britanska avijacija prelazi na civilne aerodrome zbog napetih odnosa s Rusijom

© AFP 2023 / POOL / PHILIP COBURN Piloti ispred britanskog aviona Tornado GR4
Piloti ispred britanskog aviona Tornado GR4  - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Pratite nas
Avioni britanske vojne avijacije prebaciće se na regionalne civilne aerodrome prvi put od vremena Drugog svetskog rata, zbog rasta napetosti u odnosima s Rusijom, prenosi list „Dejli ekspres“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Regionalni aerodromi se pripremaju za prijem borbenih aviona prvi put od vremena Drugog svetskog rata, usled jačanja napetosti u odnosima s Rusijom“, prenosi list.
Kako se navodi u tekstu, tokom probnih letova u septembru lovci „jurofajter tifon“ i F-35, koji su bazirani u grofivijama Norfolk i Linkolnšir u Škotskoj, biće podeljeni na manje grupe i razmešteni na nekoliko regionalnih aeorodroma koji imaju odgovarajuće piste.
List dodaje da je cilj premeštanja aviona da se osigura da snage za brzo reagovanje britanske avijacije izdrže direktne napade na svoje baze.
Predstavnici Ministarstva odbrane Velike Britanije su nekoliko puta u proteklih godinu dana posećivali regionalne civilne aerodrome kako bi proverili koliko aviona, rezervnih kapaciteta i posada može da se razmesti na njima u vanrednoj situaciji.
List navodi da će se premeštanje borbenih aviona odvijati u okviru koncepcije Agile Combat Employment (ACE), koja je usmerena na to da se kraljevskoj avijaciji omogući da deluje s većeg broja baza, kako bi bila pouzdanija i prilagodljivija.
Ta koncepija je razrađivana duže od godinu dana i bila je namenjena prevashodno za korišćenje aviona u potencijalnim žarištima širom sveta, kao što su Indo-pacifički region, Bliski istok ili istočni bokovi NATO-a u Evropi.
List dodaje da je nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini program ubrzan i proširen na celu britansku teritoriju.
Mešovite taktičke vežbe 5. kombinovane armije Istočnog vojnog okruga u Primorskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
RUSIJA
U Rusiji uskoro počinju vežbe „Vostok 2022“: U manevrima će učestvovati više od 50.000 vojnika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala