Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Potpredsednik Srpske liste: Priština nije uspela da istisne srpski narod sa Kosova i Metohije

© Tanjug / ZORAN ZESTICPotpredsednik Srpske liste Igor Simić
Potpredsednik Srpske liste Igor Simić - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
Pratite nas
Potpredsednik Srpske liste Igor Simić ocenio je da je sporazum o dokumentima od višestrukog značaja za Srbe na Kosovu i Metohiji, jer su njime smanjene tenzije, a Priština nije uspela da istisne srpski narod sa prostora KiM.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Uspeh dogovora koji je postigao predsednik Aleksandar Vučić ogleda se u tome što su danas tenzije mnogo manje nego što su bile, zato što se Srbi na prostoru KiM osećaju sigurnije, a najbitnije je što smo izbegli situaciju koju je Priština želela da jednostranim potezima podigne tenzije, ugrozi mir i stabilnost našeg naroda“, rekao je Simić za Tanjug.
On je dodao da ne treba govoriti o euforiji, pre svega zato što nije do kraja rešeno još mnogo drugih važnih pitanja, kao što su registarske oznake.
„Srbi neće odustati od srpskih registarskih oznaka jer namera Prištine je bila da Srbi koji žive na KiM vekovima unazad, koji žive u svojim kućama, budu stranci u sopstvenoj zemlji“, poručio je Simić.
Ovim dogovorom takve namere nisu uslišene tako da Priština nije uspela da istisne državu Srbiju, odnosno srpski narod sa ovih prostora, naveo je on.
„Sačuvali smo naš narod, a sa druge strane, uspeli da sačuvamo stečena prava za koja smo uspeli da ostvarimo i da se zajednički izborimo u prethodne 23 godine“, naglasio je Simić.
On je izrazio očekivanje da će EU koja je garant ovog sporazuma voditi računa da Priština ne obesmisli dogovor nekakvim administrativnim odlukama koje će oponirati postignutom dogovoru.
„Ovaj sporazum ne ide u prilog Aljbinu Kurtiju koji bi jednostranim odlukama da menja stanje na terenu, ali ni kvaziopoziciji u Beogradu i onim vikend-ratnicima koji bi za tastaturom da brane srpski narodu na KiM“, rekao je Simić.
Kada je reč o registarskim tablicama, Simić očekuje da bi i on mogao da bude postignut po istoj matrici kao i dogovor o dokumentima, ako međunarodna zajednica bude na visini zadatka.
Važno je napomenuti, dodao je, da EU mora da shvati da Srbi sa KiM ne žele da budu stranci u sopstvenoj zemlji, ni da odustanu od svojih prava i nisu spremni da prihvate jednostrane poteze Prištine.
„Manevarski prostor našeg pregovaračkog tima nije bio velik, pre svega zbog sporazuma iz 2011. godine, ali drago nam je da smo uspeli da sačuvamo mir i da smo uspeli jedan problem da stavimo ad akta pre 1. septembra“, zaključio je Simić.
Premijerka Srbije Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
SRBIJA
Ana Brnabić: Od 1. septembra period nestabilnosti, svi kapaciteti Srbije moraju biti usmereni na KiM
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
SRBIJA
Stejt department se oglasio o dogovoru Beograda i Prištine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala