- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mađarska protiv antiruskih sankcija: Gas se ne prenosi u ruksaku, Evropi su potrebni ruski energenti

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto
Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
Pratite nas
Mađarska ne želi da razgovara o bilo kakvim sankcijama protiv Rusije koje se tiču isporuka nafte i gasa, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, prenosi portal „Teleks.hu“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Mađarska nije spremna ni da razgovara o bilo kakvim daljim sankcijama u sferi energetike, ni za gas, ni za naftu. I želeo bih da kažem da u tome nismo jedini“, rekao je Sijarto na forumu „Tranzit“ u mađarskom gradu Tihanj.

Kako je objasnio, na poslednjoj sednici saveta ministara spoljnih poslova EU, na kome je razgovarano o ograničavanju uvoza nafte iz Rusije, nekoliko kolega mu je prišlo i pitalo ga je: „Peter, Vi ste protiv, zar ne? Uz vas smo!“.
Po rečima Sijarta, „pošto nije moguće da se prirodni gas transportuje u vozu ili u ruksaku“, Evropa neće moći da se oslobodi zavisnosti od ruskih energenata.
„Nema evropske bezbednosti isporuka bez ruskih izvora energije“, konstatovao je šef mađarske diplomatije.
Kako je dodao, vlada zemlje je jasno definisala nacionalne interese i ne plaši se da ih sledi, iako se Mađarska stalno suočava sa pritiskom i „političkom ucenom“, štiteći nacionalne interese.
Po rečima Sijarta, oni koji govore istinu nalaze se pod pritiskom liberalnog mejnstrima i ukoliko u zemlji politička stabilnost nije na određenom nivou i, shodno tome, politička hrabrost, onda se ne usuđuju da deluju u sopstvenim interesima.
Ranije je premijer Mađarske Viktor Orban izjavio da antiruske sankcije nisu poljuljale Moskvu, nego da je Evropa izgubila već četiri vlade i da se nalazi u ekonomskoj i političkoj krizi.
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
SVET
Mađarska: Svet se ne sastoji samo od Amerike i Evrope, zemlje Istoka su pokretač ekonomskih promena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala