- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Đorđe Vukadinović o teškoj političkoj jednačini u Crnoj Gori: Prosrpske snage mogu da pobede, ali...

© Sputnik / Boban NovovićZasedanje Skupštine Crne Gore
Zasedanje Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
Pratite nas
Ukoliko se pronađe minimum zajedničkog interesa među prosrpskim strankama u Crnoj Gori, potencijalni budući premijeri mogu da budu Dritan Abazović, Milojko Spajić i Aleksa Bečić ali je veći problem što taj blok nema predsedničkog kandidata, kaže urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Nema političke stabilnosti ni dve godine nakon, tada nazvanih, istorijskih promena u Crnog Gori. U dve godine promenile su se i dve vlade, a u obema je sedeo jedan čovek.
Dritan Abazović je, prema Vukadinovićevom mišljenju, „poginuo slavno“ — bio je premijer samo stotinu dana ali je i za taj period ipak nešto uradio. U obe Vlade bio je praktično prvi čovek, samo u prvoj neformalno, a u drugoj formalno i to sa 5 odsto podrške glasača i četiri poslanika — previše je to bilo moći za premalo ruku i mandata.
„Bilo mu je bolje dok je bio moćan čovek one prethodne Vlade, nego prvi čovek ove svoje. Sumnjam da može da se vrati u nekom formatu, ukoliko se pak vrati neće moći da ima veliku moć, ali ne možemo da kažemo ni da je politički mrtav. Stekao je poštovanje i to više u srpskom političkom taboru. Računao je da će doći na vlast glasovima DPS-a, a kada oni pokušaju da ga smene, on da opstane glasovima Srba. To je bilo malo lukavstvo. Problem je bio što je potcenio faktor ‘krvne političke osvete’ Alekse Bečića kojeg je on smenio sa mesta predsednika parlamenta“, rekao je Vukadinović.

Sloga je ključ za pobedu na izborima

Da se parlamentarni izbori održavaju ovog vikenda prosrpske stranke, nažalost, ljuto zavađene u pet šest kolona, imaju jasnu većinu od najmanje 55 odsto, čak i bez GP URA. Ono što je loša vest, dodaje naš sagovornik, jeste što ih je brojčano mnogo, a pola od njih su ljuto posvađani. Zbog toga je i lako da onih 55 procenta spadne na 46 odsto.
„Naš politički korpus mora da pazi da se ne pređe linija posle koje ne mogu više da sarađuju. U Crnoj Gori smo sami sebi najveći dušmani i mnogo stvari koje radimo samo doprinose povratku DPS-a na vlast“.
Ipak, Vukadinović je uveren da bi prosrpske snage mogle da dobiju parlamentarne izbore, jer su, kako kaže, građani i te kako svesni da je trodecenijski sistem bio truo i korumpiran. Olakšavajuća okolnost jeste i činjenica da koliko god ljudi nisu zadovoljni pobednicima prethodnih parlamentarnih izbora, ipak većina ne priželjkuje povratak Mila Đukanovića.
DF je veoma važan politički faktor u Crnoj Gori ali sam protiv toga da bilo ko pokuša da raspolaže svim srpskim glasovima u toj državi. Politička scena je tamo dovoljno široka i razuđena da biste sve te glasove uterali u jednu kolonu. Ukoliko to pokušate onda možete da rizikujete da vratite Đukanovića“, upozorava on.

Ko će Milu na crtu

Ono što brine našeg sagovornika je da prosrpski blok nema kandidata za predsednika države koji se bira 2023. godine. Želja Mila Đukanovića i možda još nekih će biti da odlože parlamentarne i spoje ih sa predsedničkim izborima što bi, kaže Vukadinović, bilo veoma loše za njegove suparnike.
„Milo ima tvrdo biračko jezgro koje nije nemoguće pobediti ali jednostavno nema pravog protivkandidata sem da se pojavi neki novi ‘Đedo’ koji će prstom pokazati na nekoga — ali nema ni njega. Zdravko Krivokapić bi mogao da prođe ali su ga delom streljali, a delom se i on sam ukopao. Suviše je tu palo teških reči između njega i DF-a da bi oni mogli da nađu zajednički jezik. Kao predsednički kandidat pominje se i lider DEMOS-a Miodrag Lekić koji je najblaže rečeno bio sumnjivo poražen pre dva izborna ciklusa upravo u duelu sa Đukanovićem“, podseća urednik Nove srpske političke misli.

Abazović zakomplikovao trku za Podgoricu

Kada je reč o Demokratskom frontu, ta koalicija, prema mišljenju našeg sagovornika ima jednog popularnog lidera ali je to Milan Knežević koji planira ove jeseni da se kandiduje za gradonačelnika Podgorice.
„Dritanu Abazoviću zameram inženjering pred izbore u glavnom gradu, jer je Zetu sa glasovima DPS-a koji ga smenjuju, odvojio od Podgorice, a opštepoznato je da Zeta prosrpski glasa. Da se to nije dogodilo gradonačelnik bi sigurno bio Knežević ali posle ovog Abazovićevog poteza ne smem to da tvrdim, jer i DPS ima jakog kandidata — aktuelnog prvog čoveka crnogorske prestonice Ivana Vukovića“, objašnjava Vukadinović.
Nebojša Medojević u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
REGION
Medojević: U Crnoj Gori su prevareni birači, duboka država odlučuje ko može u vladu
Zasedanje Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
REGION
Crna Gora: Nova vlada ne bi izdržala ni sto dana, najizvesniji izbori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala