- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crna Gora: Nova vlada ne bi izdržala ni sto dana, najizvesniji izbori

© Sputnik / Boban NovovićZasedanje Skupštine Crne Gore
Zasedanje Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
Pratite nas
Nakon izglasavanja nepovjerenja vladi Dritana Abazovića u Skupštini, Crna Gora je najbliža izborima, a kako ističe analitičar Predrag Drecun, neka nova vlada ne bi izdržala ni sto dana, što je uspjela prethodna.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Drecun smatra da su iscrpljene sve mogućnosti saradnje među strankama pobjednicama parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine.

Izbori najizvesniji

„Veoma loša komunikacija među liderima tih strana opterećuje i onemogućava saradnju partija. Novi izbori su jedino brzo i optimalno rješenje u ovoj situaciji. Problem je za stranke koje nijesu u izvršnoj vlasti, jer bi te izbore pripremala vlada kojoj je izglasano nepovjerenje, iako je u tehničkom mandatu ta vlada ima ne mala ovlaštenja, vidjeli smo šta je radila vlada Duška Markovića nakon poraza DPS-a na parlamentarnim izborima”, navodi Drecun za Sputnjik.
On ukazuje i na eksplicitan stav Stejt departmenta iz kojeg je saopšteno da očekuju brzo ili novu vladu, ili nove izbore.

„Zbog loših odnosa među partijama izbori su jedino realno rješenje političke krize. E sada, postoji tehnički problem oko Ustavnog suda. On treba da ima sedam sudija, sada ima četvoro, a jedom sudiji uskoro ističe mandat. Ja vjerujem da će u Skupštini morati da dođu do dogovora i da izaberu makar tog jednog sudiju, da bi izbori mogli da se organizuju”, ocjenjuje Drecun.

Demokrate mnogo rizikovale

Naš sagovornik je mišljenja da je iz ove političke situacije jedino sigurno – da će korist imati pokret Evropa sad, za ostale je rano govoriti kako će proći kod glasača.
„Demokrate su mnogo rizikovale potezom obaranja Abazovićeve vlade, zajedno sa DPS-om. Dakle, njihovi i politički interesi DPS-a su s e negdje poklopili, ali to nije odluka o nekom zakonu, ili nekom kadrovskom rješenju, već krupna odluka koja mijenja političku scenu u Crnoj Gori. Zato će Demokrate morati dobro da se potrude da objasne svojim biračima takvu odluku, inače mogu biti kažnjeni na narednim izborima. Jedan veliki broj njihovih glasača bio je zatečen tom odlukom da zajedno sa DPS-om sruše vladu”, konstatuje Drecun.
Nebojša Medojević - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
REGION
Medojević: Pokušaćemo da sa URA i Demokratama sastavimo tehničku Vladu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala