https://lat.sputnikportal.rs/20220827/ruski-naucnici-izmislili-foliju-koja-produzava-rok-trajanja-hrane-1141757770.html
Ruski naučnici izmislili foliju koja produžava rok trajanja hrane
Ruski naučnici izmislili foliju koja produžava rok trajanja hrane
Sputnik Srbija
Ruski naučnici sa Instituta za hemijske rastvore Krestov Ruske akademije nauka su napravili foliju za čuvanje hrane koja ubija bakterije i pomoću koje se... 27.08.2022, Sputnik Srbija
2022-08-27T20:30+0200
2022-08-27T20:30+0200
2022-08-27T20:30+0200
rusija
rusija
rusija – društvo
magazin
nauka i tehnologija
hrana
stil života
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/05/1d/1137806239_0:94:1921:1174_1920x0_80_0_0_21e7dec96f253e306cf3a246507438bd.jpg
Kako bi se povećao rok trajanja hrane u prehrambenoj industriji se koriste specijalni konzervansi. Antimikrobna sredstva koja se u njima nalaze usporavaju rast i razvoj bakterija i buđi. Iako se smatra da su ti dodaci proizvodima bezopasni, njihova prekomerna primena može dovesti do negativnih efekata na organizam.Alternativa tome može biti korišćenje specijalnih baktericidnih folija koje mogu da spreče da mikroorganizmi uđu u hranu i da je pokvare.Ruski hemičari su proizveli foliju na bazi skroba sa dodatkom teško rastvorljivih konzervansa za hranu - benzoeve kiseline (njene soli se koriste kao konzervansi) i organskog jedinjenja hitozana. Naučnici su uspeli da dobiju prozirni, čvrsti film koji se može koristiti za zaštitu proizvoda od truljenja. Konzervansi koji se nalaze u foliji oslobađaju se vrlo sporo i to sprečava da njihova koncentracija u hrani bude velika.Naučnici su već testirali ovaj proizvod na siru. Stavili su buđ na jedno parče sira i umotali ga u foliju, a na drugo parče je nisu stavili. Testovi su potvrdili visoka zaštitna svojstva folije.Projekat je ostvaren uz podršku Ruskog fonda za fundamentalna istraživanja, a rezultati su objavljeni u naučnom časopisu „Fud Biosajns“ (Food Bioscience).
https://lat.sputnikportal.rs/20220826/sta-sve-u-namirnicama-moze-da-nasteti-zdravlju-1141730828.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/05/1d/1137806239_114:0:1805:1268_1920x0_80_0_0_843ff23253dbc10ee61853528a21eb45.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
rusija, rusija – društvo, magazin, nauka i tehnologija, hrana, stil života
rusija, rusija – društvo, magazin, nauka i tehnologija, hrana, stil života
Ruski naučnici izmislili foliju koja produžava rok trajanja hrane
Ruski naučnici sa Instituta za hemijske rastvore Krestov Ruske akademije nauka su napravili foliju za čuvanje hrane koja ubija bakterije i pomoću koje se produžava rok trajanja proizvoda, saopštila je pres služba Ministarstva nauke Rusije.
Kako bi se povećao rok trajanja hrane u prehrambenoj industriji se koriste specijalni konzervansi. Antimikrobna sredstva koja se u njima nalaze usporavaju rast i razvoj bakterija i buđi. Iako se smatra da su ti dodaci proizvodima bezopasni, njihova prekomerna primena može dovesti do negativnih efekata na organizam.
Alternativa tome može biti korišćenje specijalnih baktericidnih folija koje mogu da spreče da mikroorganizmi uđu u hranu i da je pokvare.
Ruski hemičari su proizveli foliju na bazi skroba sa dodatkom teško rastvorljivih konzervansa za hranu - benzoeve kiseline (njene soli se koriste kao konzervansi) i organskog jedinjenja hitozana. Naučnici su uspeli da dobiju prozirni, čvrsti film koji se može koristiti za zaštitu proizvoda od truljenja. Konzervansi koji se nalaze u foliji oslobađaju se vrlo sporo i to sprečava da njihova koncentracija u hrani bude velika.
Naučnici su već testirali ovaj proizvod na siru. Stavili su buđ na jedno parče sira i umotali ga u foliju, a na drugo parče je nisu stavili. Testovi su potvrdili visoka zaštitna svojstva folije.
„Na sobnoj temperaturi i na konstantnom uticaju vlage sir nije postao buđav sve dok se nije osušio, za razliku od parčeta sira koje nije imalo foliju. Na sličan način se može čuvati i druga hrana, posebno voće“, rekla je doktorka hemijskih nauka u laboratoriji za hemiju i tehnologiju vlaknastih materijala Instituta za hemijske rastvore Krestov Irina Lipatova.
Projekat je ostvaren uz podršku Ruskog fonda za fundamentalna istraživanja, a rezultati su objavljeni u naučnom časopisu „Fud Biosajns“ (Food Bioscience).