- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici izmislili foliju koja produžava rok trajanja hrane

CC0 / Pixabay / Zdrava hrana — ilustracija
Zdrava hrana — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
Pratite nas
Ruski naučnici sa Instituta za hemijske rastvore Krestov Ruske akademije nauka su napravili foliju za čuvanje hrane koja ubija bakterije i pomoću koje se produžava rok trajanja proizvoda, saopštila je pres služba Ministarstva nauke Rusije.
Kako bi se povećao rok trajanja hrane u prehrambenoj industriji se koriste specijalni konzervansi. Antimikrobna sredstva koja se u njima nalaze usporavaju rast i razvoj bakterija i buđi. Iako se smatra da su ti dodaci proizvodima bezopasni, njihova prekomerna primena može dovesti do negativnih efekata na organizam.
Alternativa tome može biti korišćenje specijalnih baktericidnih folija koje mogu da spreče da mikroorganizmi uđu u hranu i da je pokvare.
Ruski hemičari su proizveli foliju na bazi skroba sa dodatkom teško rastvorljivih konzervansa za hranu - benzoeve kiseline (njene soli se koriste kao konzervansi) i organskog jedinjenja hitozana. Naučnici su uspeli da dobiju prozirni, čvrsti film koji se može koristiti za zaštitu proizvoda od truljenja. Konzervansi koji se nalaze u foliji oslobađaju se vrlo sporo i to sprečava da njihova koncentracija u hrani bude velika.
Naučnici su već testirali ovaj proizvod na siru. Stavili su buđ na jedno parče sira i umotali ga u foliju, a na drugo parče je nisu stavili. Testovi su potvrdili visoka zaštitna svojstva folije.

„Na sobnoj temperaturi i na konstantnom uticaju vlage sir nije postao buđav sve dok se nije osušio, za razliku od parčeta sira koje nije imalo foliju. Na sličan način se može čuvati i druga hrana, posebno voće“, rekla je doktorka hemijskih nauka u laboratoriji za hemiju i tehnologiju vlaknastih materijala Instituta za hemijske rastvore Krestov Irina Lipatova.

Projekat je ostvaren uz podršku Ruskog fonda za fundamentalna istraživanja, a rezultati su objavljeni u naučnom časopisu „Fud Biosajns“ (Food Bioscience).
Puding sa karamelom - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
DRUŠTVO
Šta sve u namirnicama može da našteti zdravlju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala