- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Patrijarh u Herceg Novom: Amfilohije je od pustoši napravio seme koje je dalo bogate plodove

© Skrinšot/Ostrog TV studioPatrijarh Porfirije u Crnoj Gori
Patrijarh Porfirije u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
Pratite nas
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije svečano je večeras dočekan u manastiru Savina kod Herceg Novog, odakle je uoči praznika Uspenja Presvete Bogorodice poručio da je danas sve veličanstveno i da je velika radost jer su, kako je kazao, svi ovde sabrani u jedinstvenoj svetinji koja se nalazi na najlepšem mestu od svih naših svetinja.
Patrijarh je poručio da ne postoje granice ni u vremenu, ni u prostoru, ni u večnosti.
„Svi smo večeras jedno telo bogočovečansko, jednim duhom živimo, dišemo i mislimo. U našoj crkvi je poznato da je poštovanje i proslavljenje Svetog Save više nego u svim krajevima izraženo ovde u Boki Kotorskoj. Ovde je najveći broj manastira posvećeno njemu“, naveo je patrijarh, prenosi Tanjug.
Patrijarh se osvrnuo na dela blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i poručio da je on od „pustoši napravio seme, koje je dalo bogate plodove“.
„To nisu samo arhijereji i monasi, to ste vi braćo i sestre koji nosite znak Hrista, znak ljubavi i činite sve da u skladu sa onim semenom primite svakoga u svoje srce i dušu svoju, bez obzira ko kako sebe nazivao. Da imamo njegove molitve, a i mi da se molimo jedni za druge moleći se i za njega“, poručio je patrijarh.
Okupljenom vernom narodu obratio se rečima:
„Narode božiji, sabrani u ovaj predivni grad na predivnoj Jadranskoj obali u ovaj predivni svetli čas. Evo nas u ovoj svetoj obitelji uoči praznika Uspenja Presvete Bogorodice koja je pokrov i zaštita celog ljudskog roda. One koja svojim primerom pokazuje kakav treba da bude naš odnos prema Bogu i ljudima. Nema ništa bez promisli Božije među nama, uspone i padove, radosti i tuge, iskušenja i mnogo toga je skriveno od ljudi i sve to jeste po promisli Božijoj. Božiji zakon jeste ljubav i Presveta Bogorodica je most koji nas spaja i premošćuje sa zemlje na nebo“.
Crna Gora, poručio je patrijarh, treba da se ponosi divnim Herceg Novim i manastirom Savina, kao i da ljubav treba da preovlada i da treba negovati kosmopolitski duh, otvorenost srca i duše za svakog i drugačijeg, prenosi RTCG.
Poseta patrijarha Herceg Novom, upriličena povodom obeležavanja 640 godina od osnivanja grada i slave Manastira Savina - Velike Gospojine, bila je ranije planirana, ali je odložena zbog trodnevne žalosti nakon tragedije na Cetinju.
Patrijarh Porfirije u Herceg Novom - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
REGION
Veličanstven prizor: Vernici dočekali patrijarha Porfirija u Herceg Novom /foto, video/
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala