- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Veličanstven prizor: Vernici dočekali patrijarha Porfirija u Herceg Novom /foto, video/

© Foto : Ustupljeno SputnjikuPatrijarh Porfirije u Herceg Novom
Patrijarh Porfirije u Herceg Novom - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
Pratite nas
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije je na početku svoje dvodnevne posete Herceg Novom došao u manastir Savina. Patrijarh je poručio da ljubav treba da preovlada i da treba negovati kosmopolitski duh, otvorenost srca i duše za svakog i drugačijeg.
Uz brojne građane patrijarha SPC su dočekali predsednica Skupštine Danijela Đurović, potpredsednik Vlade Vladimir Joković, poslanica DF-a Simonida Kordić, poslanik DF-a Jovan Vučurović, predsednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, poslanica Demokratske Crne Gore Tamara Vujović, prenosi RTCG. Skupu ispred manastira Savina prisustvuje i Vladimir Božović.
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije obratio se vernom narodu u porti manastira Savina.
„Draga braćo i sestre slavimo dvostruki praznik. Slavimo slavu Uspenja Presvete Bogorodice, ali slavimo i dolazak patrijarha Porfirija u ovaj grad povodom 640 godina od njegovog osnivanja, velike svečanosti ovde u Boki. Hvala vam što ste došli u Herceg Novi da zajednički sa braćom arhijerejima unesete svoje molitve pred presto božiji i da vašim molitvama donesete blagoslov na Boku i Crnu Goru i vaskoliki srpski narod“, kazao je Joanikije.
Raduju se i nebo i zemlja, kazao je, njegovom dolasku.
Patrijarha su prethodno na tivatskom aerodromu dočekali mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i gradonačelnik Tivta Željko Komnenović.
U Herceg Novi oni su do Tivta došli gliserom u vlasništvu Davora Lakićevića, kome je patrijarh posebno zahvalio na *Instagramu.
Poseta patrijarha Herceg Novom, upriličena povodom obeležavanja 640 godina od osnivanja grada i slave Manastira Savina - Velike Gospojine, bila je ranije planirana, ali je odložena zbog trodnevne žalosti nakon tragedije na Cetinju.
Na praznik Uspenija Presvete Bogorodice Patrijarh će sutra sa Mitropolitom Crnogorsko primorskim Joanikijem i više arhijereja, monaštvom, sveštenstvom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Savina od 9 časova. Nakon Svete arhijerejske liturgije u porti manastira biće upriličen duhovno kulturni program i narodno slavlje.
Večernja služba i Litija sa čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Savinske u manastiru Savina počela je u 18 časova, a nakon litije biće upriličena promocija izabranih dela blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.
Patrijarh, mitropolit Joanikije i protojerej Radomir Nikčević govoriće o delu mitropolita Amfilohija i o 30 godina od osnivanja Izdavačko - informativne ustanove „Svetigora“.
*(Aktivnosti „Meta“ - društvene mreže Fejsbuk i Instagram zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke)
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala