- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Konferencija o nuklearnom neširenju završena bez konsenzusa: Zapad ni reči o granatiranju nuklearke

© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky  / Uđi u bazu fotografijaNuklearna elektrana Zaporožje
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
Pratite nas
SAD, EU i ostale zapadne zemlje koje ih podržavaju nisu osudili napade Kijeva na nuklearnu elektranu Zaporožje na konferenciji posvećenoj Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja ali su, međutim, pozvale Rusiju da napusti njenu teritoriju.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Štaviše, stalni predstavnik Francuske Jan Hvang je na konferenciji pročitao zajedničku izjavu SAD, EU, Japana, Velike Britanije, Turske, Letonije, Ukrajine, Gruzije i niza drugih zemalja u kojoj se osuđuje specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, iako to pitanje nema nikakve veze sa problematikom Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja.
Autori izjave takođe su optužili Rusiju za kršenje Budimpeštanskog memoranduma. Oni zahtevaju da Rusija „odmah povuče svoje Oružane snage iz Ukrajine i preda ukrajinskim snagama potpunu kontrolu nad Zaporoškom nuklearnom elektranom i nad svim nuklearnim objektima“. Istovremeno, te zemlje nisu ni spomenule granatiranje Zaporoške nuklearke od strane Kijeva.

Konferencija završena bez konsenzusa

Inače, na preglednoj konferenciji Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja nije usvojen završni dokument, saopštio je predsedavajući Gustavo Zlauvinen. Kako je istakao, Rusija je zahtevala izmene i dopune delova završnog dokumenta koji su se ticali Zaporoške nuklearke i Budimpeštanskog memoranduma.
Zamenik delegacije Rusije Andrej Belousov je saopštio da odgovornost za odsustvo konsenzusa o završnom dokumentu na konferenciji snose Kijev i njegovi pokrovitelji. Po njegovim rečima, tokom cele konferencije čule su se antiruske izjave.
„Posebno su bile cinične poslednjih dana. Njihova pozadina su bila varvarska granatiranja Zaporoške nuklearke od strane ukrajinskih formacija, što je dovelo svet na ivicu nuklearne katastrofe. Čuju se, nažalost, i danas“, rekao je ruski diplomata.
Oglasila se i zamenica generalnog sekretara UN za razoružavanje Izumi Nakamicu koja je kazala da na preglednoj konferenciji nije usvojen završni dokument uglavnom zbog teme sukoba u Ukrajini.
Pregledna konferencija Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja je glavni događaj u sferi nuklearnog neširenja i razoružavanja i održava se jednom u pet godina. Svrha događaja je da se analizira implementacija Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja tokom određenog perioda i da se odrede budući koraci.
Pokazatelj uspeha konferencije je mogućnost zemalja da postignu konsenzus o završnom dokumentu događaja.
Na prethodnoj konferenciji koja je održana 2015. godine takođe nije usaglašen konačan dokument.
Zaporoška nuklearna elektrana u Energodaru - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajina i Rusija dale bezbednosne garancije za posetu delegacije IAEA Zaporoškoj nuklearki
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala