- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ukrajina i Rusija dale bezbednosne garancije za posetu delegacije IAEA Zaporoškoj nuklearki

© Sputnik / Konstantin MihalьčevskiйZaporoška nuklearna elektrana u Energodaru
Zaporoška nuklearna elektrana u Energodaru - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
Pratite nas
Francuska i Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) dobile su bezbednosne garancije od Rusije i Ukrajine za slanje misije u Zaporošku nuklearnu elektranu, saopštio je francuski predsednik Emanuel Makron.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Juče sam se sastao sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, a pre neki dan sam razgovarao sa predsednicima Zelenskim i Putinom. Od ukrajinske i ruske strane smo dobili bezbednosne garancije. Sada tamo (u Zaporoškoj nuklearki) može biti raspoređena misija IAEA, nezavisna misija koja će biti zaštićena“, rekao je Makron.
Međutim, u Zaporoškoj oblasti strahuju da bi Kijev mogao da spreči posetu delegacije IAEA Zaporoškoj nuklearki.

„Gospodin Rafael Grosi (generalni direktor IAEA) je govorio da je spreman da dođe u Zaporošku nuklearnu elektranu bukvalno prvih dana septembra. Do toga je ostalo manje od nedelju dana. Čekamo sa nestrpljenjem, ali se plašim da će zvanični Kijev izvesti neku provokaciju kako bi sprečio tu posetu. Ne verujem u čestitost njihovih namera i želju da se utvrdi šta su oni tamo radili“, rekao je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov za televiziju „Rusija 24“.

Kako je dodao, šanse da se realizuje inspekcijska poseta delegacije IAEA Zaporoškoj nuklearki značajno su porasle nakon sastanka šefa agencije Rafaela Grosija sa šefom „Rosatoma“ Aleksejem Lihačovom.
Rogov je istakao da će vlasti učiniti sve što je neophodno da osiguraju bezbednost delegacije i potpun pristup svim objektima elektrane.
Šef IAEA je prethodno izjavio da su blizu dogovora o pristupu Zaporoškoj nuklearnoj elektrani: Moskva i Kijev se slažu da je potrebno da misija IAEA poseti elektranu u narednim danima.
Ukrajinske snage nastavljaju sa provokacijama oko nuklearke u Zaporožju. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, ukrajinska vojska je u toku proteklog dana dva puta granatirala Zaporošku nuklearnu elektranu iz artiljerijskog oružja velikog kalibra, a u kontranapadu je ruska vojska uništila američku haubicu M777. Takođe je saopšteno da su kijevske snage prekinule poslednji, četvrti dalekovod koji vodi od Zaporoške nuklearke do Ukrajine, samim tim više ne postoji nikakva mogućnost da se ta teritorija snabdeva strujom.
Američki višecevni raketni sistem Himars - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Ukrajinske snage granatirale bolnicu u LNR, tri osobe poginule
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala