- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bivši predsednik Češke podržao Rusiju: Zapad je odgovoran za energetsku krizu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaGasna kompresorska stanica
Gasna kompresorska stanica  - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
Pratite nas
Cene energenata nisu porasle zbog Moskve, a odustajanje od isporuka iz Rusije će zaustaviti ekonomiju, izjavio je bivši predsednik Češke Vaclav Klaus u intervjuu češkom listu Seznam zpravi.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Velika inflacija i veliki porast cena energenata su kod nas nastali mnogo pre 24. februara. To smo izazvali i mi i Zapad“, rekao je političar odgovarajući na pitanja o posledicama specijalne ruske operacije u Ukrajini.

Klaus je priznao da Evropa nema od koga osim od Rusije da brzo dobije energente.
„Kada se oslobodimo energetske zavisnosti od Rusije, onda ćemo postati energetski nezavisni, ali će naša ekonomija prestati da funkcioniše“, upozorio je bivši predsednik.
On je podvukao da je Rusija veoma važna za svetsko tržište, i napomenuo, da promene cena energenata nisu povezane samo sa njom, nego su za to krive i druge okolnosti.
„Ne razumem zašto se ne spominje razlog broj jedan - zeleno ludilo i navodna borba protiv klimatskih promena, kao i Zelena agenda Evropske unije koja je glavni razlog za povećanje cena“, istakao je on i pozvao na dijalog sa Moskvom kako bi se rešila ukrajinska kriza.
Zapadne zemlje su se suočile sa rastom cena energenata i rastom inflacije zbog sankcija protiv Moskve i ukidanja ruskog gasa. Zbog povećanja cene energenata, pre svega gasa, industrija na Zapadu je u velikoj meri izgubila, što je uticalo i na druge oblasti ekonomije.
Brod za polaganje gasovodnih cevi Fortuna - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
RUSIJA
Medvedev: Rusija ne želi da zatvara gas Evropi, ali je ona ušla u tok američke politike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala