Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Euleks se pridružio Kforu u patrolama na severu Kosova

© AP Photo / Visar KryeziuEuleks policija na Kosovu
Euleks policija na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
Pratite nas
Misija Euleksa pridružila se Kforu tokom patroliranje na administrativnim prelazima na severu Kosova, saopšteno je iz Kfora.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ove mere su, kako je saopšteno iz Kfora, preduzete kako bi se omogućilo brzo reagovanje u slučaju eventualne eskalacije situacije.
„U cilju podizanja svesti o situaciji, pojačali smo svoje prisustvo u blizini prelaza Jarinje i Brnjak. Postavili smo nekoliko punktova za kontrolu saobraćaja i pojačali patroliranje u tom području zajedno sa osobljem Multinacionalne specijalizovane jedinice karabinjera i misija EU o vladavini prava (Euleks). Ove mere su preduzete kako bi se omogućilo Kforu da brzo odgovori na bilo koji bezbednosni izazov, u skladu sa svojim mandatom UN“, navodi se u njihovom odgovoru za prištinske medije.
U odgovoru Kfora navodi se i da „komandant general Ferenc Kajari ima redovne kontakte sa kosovskim bezbednosnim organizacijama, ali i sa načelnikom odbrane Srbije“.
„Neutralnost Kfora je od suštinskog značaja za uspeh njegove misije. Kfor poziva sve da izbegavaju jednostrane akcije i uzdrže se od nasilja. Kfor je spreman da interveniše ako je potrebno da bi se održalo bezbedno i sigurno okruženje i sloboda kretanja, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu“, navodi se u odgovoru Kfora.
Dalje, u odgovoru se napominje da ova misija, koju vodi NATO, nastavlja svakodnevnu realizaciju svog mandata, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine „da obezbedi bezbedno, sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu“.
„Kfor održava vidljivu i snalažljivu poziciju širom Kosova i nastavlja pomno da prati situaciju“, poručili su iz Kfora, prenosi Kosovo onlajn.
Goran Rakić (levo) i komandant KFOR-a Ferenc Kajari - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
SRBIJA
Srbi s KiM od Kajarija tražili zaštitu od Kfora
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
SRBIJA
Petković: Ako NATO ne spreči upad Rosu, sprečiće ga srpski narod
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala