- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Nadamo se nastavku saradnje sa SAD na temu smanjenja strateškog naoružanja

© Sputnik / Vitaliy BelousovZgrada Ministarstva inostranih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva inostranih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
Pratite nas
Saradnja Rusije i SAD o sprovođenju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START-3) nije prekinuta i Moskva se nada da će se saradnja nastaviti sve do isteka ugovora u februaru 2026. godine, izjavio je zamenik ruske delegacije na konferenciji o Sporazumu Andrej Belousov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Naša odluka o obustavi inspekcije po ugovoru nikako se ne sme tumačiti kao odbijanje Rusije da ispuni svoje obaveze, već suprotno. Ovim korakom se trudimo da obezbedimo princip ravnopravnog učešća u Sporazumu. Pitanje o obnavljanju inspekcije ćemo razmatrati čim se stvore uslovi“, izjavio je ruski diplomata.
On je naveo da SAD ne žure da promene situaciju na temu zaustavljanja inspekcije u okviru START-a i Rusija će biti spremna da razmotri njihovo obnavljanje kada se za to stvore odgovarajući uslovi i dodao da je predviđeno razmatranje pitanja vezanih za njegovo sprovođenje, razmena potrebnih podataka i obaveštenja.
Sjedinjene Američke Države imaju više sredstava za upotrebu nuklearnog naoružanja nego što je propisano Sporazumom o smanjenju strateškog naoružanja i to omogućava američkoj strani da u najkraćem mogućem roku poveća potencijal strateških nuklearnih snaga za oko 1,2 hiljade bojevih glava, dodao je Belousov.

„Amerika je objavila da je deo njihovih strateških bombardera, kao i lansera na strateškim podmorničkim raketnim nosačima remontovan i da se više ne može koristiti za upotrebu nuklearnog naoružanja“, istakao je on.

Sporazum START-3 je stupio na snagu 5. februara 2011. godine i ističe u februaru 2026. godine. Prema Sporazumu, svaka strana će smanjiti svoje nuklearne arsenale da za sedam godina i dalje ukupan broj naoružanja ne prelazi 700 interkontinentalnih balističkih raketa, balističkih raketa na podmornicama i teških bombardera, kao i 1.550 bojevih glava i 800 lansera.
Rusija i SAD su počele da usaglašavaju parametre budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali su prekinule dijalog nakon početka specijalne operacije u Ukrajini.
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
SVET
Stejt department: Američke sankcije ne smetaju da Rusija sprovodi inspekcije u okviru START-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala