- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Plenković: Piloti optuženi u Srbiji za „Oluju“ imaće posebnu zaštitu Hrvatske

Pratite nas
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da će Hrvatska da zaštiti pilote protiv kojih je u Srbiji podignuta optužnica za ratni zločin na Petrovačkoj cesti tokom akcije „Oluja“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Smatramo da je čitava optužnica politički motivisana i tako je gledamo. (...) Srbija treba da se suoči sa svojom prošlošću, sa učincima velikosrpske agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku“ rekao je Plenković i dodao:
„Hrvatska je bila žrtva agresije, Domovinski rat imao je oslobodilački karakter i naši branitelji, naši piloti biće pod posebnom zaštitom hrvatske države u tom kontekstu i naći ćemo odgovarajući način kako da reagujemo na celu ovu situaciju“, preneo je portal „Indeks“.
Plenković je to izjavio na sednici vlade, napominjući da je to i obećano pilotima pre nekoliko meseci.
On je rekao da zasad iz Srbije nisu dobili nikakvu pisanu informaciju o optužnici, bilo putem Ministarstva spoljnih poslova, odnosno diplomatskim putem, bilo pravosudnim putem koji ide preko Ministarstva pravosuđa.
Tužilaštvo Srbije podiglo je optužnice za ratni zločin protiv pripadnika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva: Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina.
Oni su optuženi da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone srpskih izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada (ranije Bosanski Novi).
Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane u oružanoj akciji „Oluja“ - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
SRBIJA
„Ako žele prema EU...“: Poruka Srbiji iz Hrvatske zbog optužnice za „Oluju“, Beograd odgovorio
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala