Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Ako žele prema EU...“: Poruka Srbiji iz Hrvatske zbog optužnice za „Oluju“, Beograd odgovorio

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICObeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane u oružanoj akciji „Oluja“
Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane u oružanoj akciji „Oluja“ - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
Pratite nas
Predsednik hrvatskog parlamenta Gordan Jandroković rekao je danas da Zagreb odbacuje optužnicu protiv hrvatskih pilota koja je podignuta u Srbiji i da će Hrvatska „zaštititi svoje građane“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Naveo je da će Hrvatska koristiti pregovore Srbije sa Evropskom unijom „kako bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerisati“
„Ako žele prema Evropskoj uniji, moraju da se evropski ponašaju. Moraju da odluče da li žele prema Rusiji ili Zapadu”, rekao je Jandroković, prenosi Tanjug.
On je ocenio da je optužnica „političke prirode“ i da „nema nikakvog pravnog utemeljenja“.
„Srbija podizanjem optužnice protiv hrvatskih pilota pokušava da skrene pažnju sa svojih problema. To što oni rade ne doprinosi ni na koji način poboljšanju naših bilateralnih odnosa“, rekao je Jandroković, prenosi Hina.
Dodao je da je Srbija „zemlja koja ima puno sopstvenih problema“, navodeći pitanje Kosova ili odluke o tome da li Beograd, kako je rekao, želi „na rusku ili na stranu Zapada“.
Apelacioni sud u Beogradu u četvrtak je potvrdio optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota koja ih tereti za ratni zločin nad civilima tokom akcije „Oluja“.
Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine optužilo je 31. marta pripadnike Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca (67), Zdenka Radulja (69), Željka Jelenića (69) i Danijela Borovića (64) da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada, koji se u to vreme zvao Bosanski Novi.
U tim je napadima poginulo je 13 osoba, od kojih šestoro dece, a povređene su 24 osobe.

Brnabićeva: A šta vi vidite kada se pogledate u ogledalo?

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić reagovala je povodom izjave Jandrokovića, koji je zapretio da će Zagreb blokirati put Srbije u EU zbog optužnice podignute protiv hrvatskih pilota odgovornih za zločin na Petrovačkoj cesti.
„Hrvatsko rukovodstvo sada i zvanično preti da će blokirati evropski put Srbije zato što, nakon 27 godina tišine i nepravde, tražimo da konačno neko odgovara za stravičan zločin na Petrovačkoj cesti. Jedna članica EU se usuđuje da javno kaže da ukoliko tražite pravdu za ubistvo srpske dece – jer 4 ih je tamo pobijeno, starosti 6 do 13 godina, da zbog toga ne možete da budete deo EU“, rekla je premijerka.
Ona je zapitala da li su to evropske vrednosti i vladavina prava.

„I nije vas sramota da to kažete otvoreno? Gospodine Jandrokoviću, pogledali smo se mi u ogledalo i shvatili da, ako smo ljudi, moramo da tražimo pravdu za pobijenu decu – Jovana Drču (6 godina), Nevenku (11 godina) i njenog brata Žarka (9 godina) Rajića, Darka Vukovića (13 godina). A šta Vi vidite kada se pogledate u ogledalo? Čoveka koji brani i slavi ubice dece, devojaka i staraca? Pored četvoro dece, ubili su i Mirjanu Dubajić, devojku od 21 godine, Milku Kovačević, baku od 83 godine“, rekla je Ana Brnabić.

Ona ističe da su hrvatski „heroji“ pobili iz vazduha nenaoružane ljude koji su bili u zbegu.
„Okrenula se Srbija budućnosti, ne brinite vi za nas. Baš zato konačno tražimo pravdu za krvoloke koji su decu pobili, jer, kao što je upravo danas rekao predsednik Vučić, ako nismo u stanju decu da zaštitimo, onda ne zaslužujemo da postojimo kao država. I, konačno, kada će se steći uslovi da Aleksandar Vučić poseti najveće mesto stradanja srpskog naroda – Jasenovac? Još čekamo odgovor na najavu službene posete. Hoćete li uspeti da smognete snage da obezbedite predsedniku Srbije da stavi cvet na mesto stratišta desetina i stotina hiljada najbrutalnije pobijenih Srba, Jevreja i Roma, od strane ustaškog režima NDH? Počnite da gledate u budućnost, biće Vam lakše“, zaključila je premijerka, prenose Novosti.
SRBIJA
Hrvatska se oglasila o srpskoj optužnici za „Oluju“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala