Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Navodni Milanović: Skandalozna poruka Hrvatske - nije zločin kad se ubiju srpska deca

Pratite nas
Sramna izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića u kojoj je negirao da su na Petrovačkoj cesti ubijena srpska deca, vređa ne samo porodice žrtava, već i sve Srbe. Upotreba reči „navodno“ ili „možda“, za jedan potpuno evidentan zločin u kome su poginuli civili i deca, u najmanju ruku podrazumeva, ne samo moralnu, već i krivičnu odgovornost.
Ovako za Sputnjik izjavu Milanovića, koji preti i podizanjem optužnice protiv srpskog predsednika Aleksandra Vučića, komentariše dobar poznavalac prilika u Hrvatskoj Petar Lađević i dodaje:
Mešanje predsednika Milanovića u sudski proces, koji još nije ni počeo, je u najmanju ruku skandalozno“.

Dva dana pakla – ubijana deca, trudnica, civili…

Hrvatska avijacija raketirala je kolonu izbeglica iz Hrvatske, na teritoriji Bosne i Hercegovine, dva dana zaredom. Prvog, 7. avgusta 1995. godine kolonu koja se kretala putem Bosanski Petrovac – Ključ, u mestu Bravsko, kada je poginulo desetoro ljudi, od kojih četvoro dece i jedna trudnica. Njih 15 preživelo je povrede, a među ranjenima je bilo petoro dece.
Sledećeg dana, napadnuta je kolona civila koja se kretala putem Bosanski Novi – Prijedor. Kod mesta Svodna poginulo je troje ljudi, a ranjeno devetoro, uključujući i četvoro dece.
© AFP 2023 / THIERRY CHARLIERPremijer Hrvatske Zoran Milanović
Premijer Hrvatske Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
Premijer Hrvatske Zoran Milanović

“Navodni” Milanović brani optužene generale

Povodom optužnice podignute u Srbiji za ovaj zločin Milanović je rekao da „hrvatski komandanti neće odgovarati za navodna dela u kojima su poginula navodna deca“.
On je dodao da „Srbija nema pravo da podiže takve optužnice“ i da će „Hrvatska sutra optužiti njihovog aktuelnog predsednika, ako bude loše volje, zato što je divljao na teritoriji Hrvatske '95. godine“.
Lađević, koji se decenijama bavi ljudskim i manjinskim pravima u okviru vladinog i nevladinog sektora, kaže da zapravo nije iznenađen ovakvom reakcijom na tužbu, upravo zbog činjenice da ju je izrekao Zoran Milanović.
„On u poslednje dve godine pokazuje kontinuitet potpuno iracionalnih istupa kada je u pitanju, bilo srpska zajednica u Hrvatskoj, bilo odnosi Srbije i Hrvatske, a ovo što je napravio sa ovom izjavom o budućem procesu za zločine na Petrovačkoj cesti je ipak presedan. Mimo zakona Republike Hrvatske preuzima u svoje ruke nešto za šta nije ovlašćen“, kaže Lađević.

Moralne i krivične posledice

On dodaje da je takvo ponašanje jednog državnika katastrofalno i da bi trebalo da ima svoje posledice, moralne, ali i krivične.
„Ako bi smo hteli da ostanemo na palanačkom nivou, mogli bi smo reći da predsednik Milanović lupeta, ali ne može predsednik države da lupeta. Onaj ko je na toj funkciji, ako i potpuno neodgovorno govori, govori kao vlast, a to je u najmanju ruku u ovom slučaju grozno. To je nešto što je nedopustivo po bilo kom civilizacijskom kriterijumu“, kaže Lađević.
© Foto : www.veritas.org.rsKamp UNPROFOR-a u Kninu, Srbi zarobljeni u Oluji
Kamp UNPROFOR-a u Kninu, Srbi zarobljeni u Oluji - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
Kamp UNPROFOR-a u Kninu, Srbi zarobljeni u Oluji

Važno je da se dokaže zločin

On dodaje da u ovom trenutku ne treba poklanjati preveliku pažnju izjavama Milanovića, već se skoncentrisati da se proces vodi potpuno u skladu sa zakonima.
„Važno je da dokažemo da je na Petrovačkoj cesti izvršen nečuven zločin“, ističe.
Komentarišući izjavu Milanovića, koji je najavio i sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, jer, kako tvrdi, optužnicu protiv odgovornih za ubistva civila na Petrovačkoj cesti nije podiglo nezvanično tužilaštvo, već politički Beograd, Lađević kaže da je očigledno da pravno pitanje u Hrvatskoj podiže na politički nivo, ali bez velikog uspeha.
„Država Srbija u ovom trenutku ne politizuje ovaj slučaj, a to je jako važno, treba prepustiti sudskim organima da ovaj slučaj završi. Politizacija dolazi isključivo sa druge strane. Ali i u Hrvatskoj, ako pratite njihovu scenu, možete da vidite da deo veoma kredibilnih pravnika smatra da tu stvar treba vratiti na pravni teren, a izbegavati ono čemu Milanović pre svih, toliko doprinosi“, kaže Lađević.
Ovaj profesor sociologije i filozofije za Sputnjik dodaje da podizanje optužnice, 27 godina posle stravičnog događaja, ne kasni, ne samo zbog pravde, koja je uvek dostižna, već pre svega zbog budućnosti.
„Suočavanje sa zločinom, svakim, katarzično je, verujte, u odnosu na bilo koju zajednicu. Bez suočavanja sa takvim stvarima gotovo je nemoguće uspostaviti iskrenu komunikaciju između Srba i Hrvata“.
Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
SRBIJA
Vulin i Stefanović odgovorili hrvatskom predsedniku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala